Onontdekte eilanden: Heard en McDonaldeilanden

Heard en McDonaldeilanden

Verscholen in de Indische Oceaan, ongeveer 1700 kilometer bij de zuidpool, liggen de onbewoonde Heard Island en de McDonald Islands: ook wel HIMI genoemd. Dit gebied valt onder Australië, al is de afstand met Perth maar liefst 4100 kilometer.

Wil je Heard en McDonaldeilanden bezoeken, dan moet je rekening houden met een lange reistijd. Vanuit Australië reis je ongeveer twee weken met de boot. Ook kun je niet 'even' een excursie boeken naar dit gebied en is de reis ernaartoe kostbaar. Bovendien heb je toestemming nodig van de Australian Antarctic Devision.

Heard Island bestaat voornamelijk uit ijs en gletsjers. Ook vind je hier de ijzige Big Ben: een 2750 meter hoge berg. Op McDonald Islands zie je vooral een zwartgekleurd landschap. Dit komt doordat dit gebied uit vulkanen is ontstaan. Op de McDonaldeilanden kun je zeehonden, pinguïns en veel vogelsoorten ontdekken.

Uniek is dat je op Heard Island en de McDonald Islands een indruk krijgt van hoe onze aarde werkt: hoe ontstaan land, gletsjers en vulkanen? Dit gebied heeft daarom een belangrijke waarde en werd daarom in 1997 op de Werelderfgoedlijst geplaatst van UNESCO.

Naar Heard en McDonaldeilanden kom je niet om vakantie te vieren. Wel laat dit speciale gebied de harten van natuurliefhebbers en wetenschappers sneller kloppen.

Het weer in

 
Max temp
Min temp
Vochtigheid