De moderne en toch historische hoofdstad van Portugal is Lissabon, gelegen aan de noordoever van de rivier de Taag. Lissabon telt bijna drie miljoen inwoners en bevindt zich tweehonderd kilometer ten noorden van de prachtige streek Algarve. De stad bevindt zich uiteraard aan zee – via handel over zee kwamen vroeger de grootste inkomsten binnen. Tegenwoordig dobberen er vooral cruises in de haven.

Lissabon zelf heeft niet echt een strand. Daarvoor moet worden uitgeweken naar de buitendorpen zoals Oeiras, Carcavelos en Estoril. Die buitendorpen liggen zo’n 10 tot 25 kilometer buiten Lissabon. Lissabon is dus niet zo geschikt voor een strandvakantie, maar is wel ideaal voor een meerdaagse stedentrip. Ook vanuit bijvoorbeeld de badplaatsen in Algarve is het heel gebruikelijk om de Portugese hoofdstad – die opgedeeld is met allerlei verschillende karakteristieke wijken – één of twee dagen te bezoeken.  

Lissabon kent een paar mooie trekpleisters zoals – de bekendste van allemaal – de Torre de Belem. Het is het symbool voor Lissabon en gebouwd in 1515. Het monument is een versterkte toren die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Een ander hoogtepunt in de stad is het grote centrale plein Praca do Comercio. Het plein kenmerkt zich met een bronzen standbeeld van koning Jose I.  

Vlak bij de oudste wijk in Lissabon – Alfama Portas do Sol – bevindt zich de 25 de Abril Bridge. Die brug is met zijn 2277,64 meter lang de 23e langste brug ter wereld. Bij opening ervan in 1966 heette de brug de Ponte Salazar – naar premier António de Oliveira Salazar. Niet iedereen was dol op de premier – die ook wel dictator werd genoemd, waarna vier jaar na zijn dood de brug in 1974 de 25 de Abril Bridge werd genoemd. Op die datum begon de Anjerrevolutie en verzette de linksgeoriënteerden zich tegen de politieke partij van Salazar, dat toen nog altijd veel te vertellen had. De brug heeft overigens veel weg van de karakteristieke brug tussen San Fransisco en Oakland Bay. Niet zo gek, want de brug is destijds gemaakt door de American Bridge Company.  

Overnachten in Lissabon

Net als in elke grote stad zijn er ook in Lissabon tal van overnachtingsplekken te vinden. In de buitenwijken, maar ook in het historische centrum zelf. Dit varieert van de goedkoopste hostels tot de meest luxueuze vijfsterren hotels.

Het weer in

 
Max temp
Min temp
Vochtigheid