Eiffel Peak

Activiteiten in Vliegreis Canada

Eiffel Peak

In het prachtige gebied van Lake Louise in de Canadian Rockies bevinden zich veel peaks. Een daarvan is de Eiffel Peak: een bergtop waar je na vier uren klimmen ontzettend veel terugkrijgt.

Om Eiffel Peak te bedwingen ga je door losliggende stenen en moet je een steile wand beklimmen. Echt handen- en voetenwerk. De Eiffel Peak hike is adembenemend en begint op de parkeerplaats van Moraine Lake: één van de meest indrukwekkende plaatsen in heel Canada.

Het meer stond zelfs een lange tijd op het twintig dollar biljet, al is het meer dan een twenty dollar view. Het gletsjermeer in Banff National Park wordt omringd door The Valley of the Ten Peaks, bergtoppen waar bijna het hele jaar door sneeuw op ligt.

Het beste uitzicht heb je vanaf het bergje wat voor Moraine Lake ligt. Deze is het beste te bereiken via de Rock Pile Trail, die enkele minuten duurt.

Deze trail is te lopen vanaf de parkeerplaats. Wees vroeg, want in het hoogseizoen is het moeilijk een parkeerplaats te vinden na 10:00 uur. Na genoten te hebben van het fenomenale uitzicht, begin je aan de Eiffel Peak hike.

De Eiffel Peak hike draagt niet voor niets deze naam. De berg heeft een driehoekige vorm en is vrij steil. De hike duurt vijf tot zeven uren, heen en weer (dezelfde route) en je klimt 1223 meter voor je uitkomt op het hoogste punt van 3083 meter.

Vanaf Moraine Lake volg je de route van de Larch Valley trail. Gebruik niet de Eiffel Lake trail, ook niet op de kruising die je later tegenkomt.

Als je in de vallei aankomt volg je na 300 tot 400 meter aan de linkerkant een goed bewandeld pad die je langs een riviertje loodst. Doorkruis het riviertje en volg het pad omhoog. Er liggen genoeg rotsblokken in het riviertje om geen natte voeten te krijgen.

Blijf omhoog lopen tot je op een plateau komt. Vanaf hier heb je al een prachtig uitzicht met Eiffel Peak aan de rechterkant. Vanaf deze plek wordt het pad minder goed zichtbaar. Het is voornamelijk lintjes of opgestapelde stenen volgen.

De berg wordt alsmaar steiler, maar het maakt niet uit; als je even niet meer kunt, pauzeer je met een fantastisch uitzicht. Het Moraine Lake onder je wordt alsmaar kleiner en groener. Tijdens de hike kom je een splitsing tegen. Het maakt voor de eindbestemming niet uit welke kant je oploopt, maar de rechterkant is makkelijker. Je komt op de hike steeds meer losliggende stenen tegen.

Als je twee stappen omhoog zet glijd je er één weer naar beneden. De lokale hikers noemen dit scrambling.

Als het druk is op de route is het verstandig om een helm op te zetten. Vooral door mensen die naar beneden ‘glijden’ door de losse rotsen (door Canadezen ook wel skiën genoemd) wil er nogal eens een stroom aan stenen naar beneden vallen. Omdat de route zigzaggend de berg oploopt en er flinke hoogteverschillen bestaan, weet je nooit of er een lading stenen aankomt.

De Eiffel Peak hike is adembenemend. Hoe hoger je komt, hoe meer je van de omgeving ziet. Helemaal op de top is het puur genieten. Je bent er vaak als enige. Vanaf hier heb je een uitzicht op een gigantische hoodoo die de naam Sentinel draagt. Waar velen naar Eiffel Lake lopen, kijk jij erop neer. Het ligt ongeveer een kilometer lager, wat ontzettend indrukwekkend is.

Ook Moraine Lake is een speldenknopje geworden. Verder kijk je uit over de omliggende peaks van The Valley of the Ten Peaks, Mount Temple, Pinnacle Mountain, de Horseshoe gletsjer en ga zo maar door. Tijd voor een picknick.

Handig om te weten

Deze hike is zeer de moeite waard. Enige ervaring met hiken is geadviseerd. Als je vaker ‘scrambles’ loopt, vind je deze trail goed te doen. Niet-ervaren hikers zullen er moeite mee hebben. Het pad is duidelijk te volgen en regelmatig vind je trap-achtige rotsen die je helpen omhoog te klimmen.

Er wonen veel beren in deze regio. Bekijk dus de trail-report voordat je aan de hike begint. Soms mag je alleen in een groepje omhoog. Dat is veiliger. Vergeet ook je bearspray niet.

De hike is het makkelijkst te bereiken na 15 juni en voor half oktober. De Moraine Lake Road is voor de rest van het jaar gesloten wegens teveel lawinegevaar. De beste periode om te lopen is later in juli tot september. Dan ben je er vrijwel zeker van dat de hike vrij is van ijs.

Ontdekken in Canada

Meer  

Eiffel Peak

Meer Activiteiten ontdekken in Canada

Meer