Weermannen hebben geen bestaansrecht op Malta

Weermannen hebben geen bestaansrecht op Malta

Als ik één ding heb geleerd van mijn vakantie naar Malta is dat het weer daar niet te voorspellen is. Nu vind ik weer voorspellen sowieso erg gek. En dan vooral dat voorspellen-gedeelte. Want wat doe je met voorspellen? Je kondigt aan wat er gaat gebeuren. Het woord voorspellen heeft iets mysterieus, iets geheimzinnigs. Alsof het antwoord rust op het onverklaarbare. In mijn beleving is voorspellen iets wat je doet op basis van gedachten en geestelijke creativiteit. Voorspel de uitslag van die wedstrijd. Ik denk 2-0. Dat werk. Tot zover deze zijsprong.

Het gevoel van verkeerde voorspellingen doen, moeten weermannen op Malta dagelijks hebben. Malta is maar een klein eilandje, qua oppervlakte zo groot als Vlieland, en ligt in de Middellandse Zee, ten zuiden van Italië. Zoals op elk eiland waait het er veel en soms ook heel hard. Het is voor weermannen kennelijk lastig te bepalen of een luchtstroom of wolkenreeks over dat kleine Malta waait of niet.

Mooi Gozo
Nog moeilijker is het om een goede weersverwachting uit te spreken over de kleinere buureilanden Gozo en Comino. Comino is het adembenemende paradijs van Europa en Gozo is een leuk en veelzijdig eiland om te bezoeken. Halverwege onze vakantie bezoeken we (vriendin en ik) Gozo. De zon schijnt lekker (zoals voorspeld), we hebben een heerlijke boottocht achter de rug en niets zou een mooie dag op Gozo nog in de weg staan.

Ramla Bay - het enige echte strand op Gozo. Ramla Bay ligt in het noordoosten. Ramla Bay - het enige echte strand op Gozo. Ramla Bay ligt in het noordoosten.

Na de boot worden we opgewacht door een chauffeurtje of twintig, allen met hetzelfde verzoek. Mee met zijn Hop-on, Hop-off-bus. Ik persoonlijk heb een hekel aan Hop-on, Hop-off-bussen dus even later nemen we een normale bus vanuit de haven naar hoofdstad Victoria/Rabat. In de hoofdstad is het warm, heel warm. We kunnen niet lang blijven voor leuke winkeltjes en gezellige marktjes. Gauw met de bus naar Xlendi; een badplaats met strand, aldus onze kaart. En stranden zijn een rariteit op Malta dus ik ben benieuwd.

Xlendi is een klein plaatsje aan zee en ligt tussen twee grote kliffen. Het zand(!)strand van acht vierkante meter valt ronduit tegen. We besluiten via een uit rots gehakt pad langs zee te lopen om daar op de rotsen ons handdoekje neer te leggen en wat zonnestralen te pakken. Dat feest duurt niet lang. Vanuit de verte worden extreem donkere wolken onze kant op geblazen. Terwijl de zon ons verlaat en wij onder de indruk raken van het onheil dat onze kant op komt, wordt het om ons heen steeds rustiger.

Gozo weersomslag En stormen ging het.

Stroomuitval
Nadat we als enigen nog op de handdoek liggen en we de eerste drup voelen, lopen we terug naar de badplaats om daar onderdak te zoeken.

Het zou nog wel eens kunnen gaan stormen. En stormen ging het

De temperatuur daalt, het terras staat blank en de eetgelegenheid waar wij onderdak hebben gevonden, heeft dankzij de storm last van lekkage en stroomuitval. Harde wind, ontzettend veel regen en bliksem die insloeg op een aangemeerd bootje dat plots een ruige zee bevoer (geen mensen aan boord gelukkig).

Onze tot dan toe rustige vakantie is veranderd in een spannend avontuur. Ik vind het prachtig. In die kleine eetgelegenheid staan we hutjemutje op elkaar en er beginnen voor het filmeffect ook nog twee kinderen te janken. Prachtig! Ik denk dat de storm na een half uur is gaan liggen.

Eenmaal buiten staat het water ons tot de hielen, zoveel is er in korte tijd gevallen. Ons dagje Gozo is letterlijk in het water gevallen en omdat alles nu toch zeiknat is, besluiten we de bus te pakken naar de boot. Weg hier. Terug bij de bushaltes weten we niet wat we zien. Een exotische regenval heeft de afdalende weg naar Xlendi veranderd in een wildwaterrivier. Omdat Gozo een matige waterafvoer heeft, loopt het water na zo’n moesson in zee. Takken, rotzooi en een putdeksel zoeven ons in hoge snelheid voorbij. Zelfs tegen helling geparkeerde auto’s verplaatsen beetje bij beetje.Erg bijzonder om deze spectaculaire weersomslag en dit grootse effect mee te maken.

Terug in St. Julians vertellen we het familielid bij wie we die vakantie verblijven over ons avontuur op Gozo. Ze kijkt ons lachend aan en zegt: “Daar hebben wij hier niets van gemerkt.”

0 reacties bij dit reisverhaal

Plaats als eerste een reactie