De oude Kroatische stad Dubrovnik is een absolute trekpleister voor vakantiegangers. Dubrovnik is twee dingen: mooi en duur. Het Saint-Tropez van Kroatië, zo wordt de Dalmatische havenstad ook wel genoemd.

De hotelprijzen rijzen de pan uit en de gigantische aangemeerde cruiseschepen verraden dat dat prima kan. Een paar honderd euro voor een nacht, of juist voor een tientje in de hostels… In alles zit een wereld van verschil. Er zijn wel hotels, zeker in de woonwijken van de stad, die betaalbaar zijn. Die zitten buiten het hoogseizoen op zo’n 60 euro per nacht.

Dubrovnik kun je in drie vlakken verdelen: het havengebied Port Ombla, de wijk Babin Kuk en de oude stad. De ommuurde Old Town is dé publiekstrekker van Dubrovnik. Hier zijn overigens ook de hostels te vinden. Als je dus niet een auto of ander motorvoertuig te parkeren hebt, is dit de overnachtingsplek bij uitstek. Parkeren in Dubrovnik kan prima, maar is erg duur. Die prijzen gaan een paar keer over de kop.

In Dubrovnik’s Old Town ga je terug in de tijd.

Old Town is niet alleen populair vanwege de historische huizen, kerken en musea, maar is ook de filmlocatie geweest voor opnames van Star Wars: The Last Jedi en voor de hitserie Game of Thrones. Net voor de poorten van de oude stad staan de aanbieders van Star Wars- en Game of Thrones-rondleidingen dan ook rijendik.

Enkele filmlocaties zijn alleen vanaf de boot te bezichtigen dus de tours zijn zeker de moeite waard. Toch is het zo dat je ook prima zelf een deel van de locaties kunt opzoeken. Vul in Google iets in als ‘Game of Thrones Dubrovnik locations’ en je kunt zelf op pad om de filmlocaties te ontdekken. Voor veel toeristen is het een must om het shot uit de serie volledig na te bootsen. Voor de Game of Thrones-fans: SPOILER. Omdat niet alle locaties op eigen houtje te bezoeken zijn, is er voor de die-hard fans dus een tour.

Een absolute aanrader in Dubrovnik Old Town is een wandeling over de stadsmuur. Het kost omgerekend zo’n twintig euro per persoon (150 kuna) maar het is de moeite meer dan waard. Belangrijk is dat je je ticket goed bewaart, want halverwege is een controlepost. Kun je je ticket niet laten zien, mag je daar de muur verlaten.

Het uitzicht over de stad enerzijds en de vergezichten over zee aan de andere kant spreken erg tot de verbeelding.

Iedere keer is de aanblik weer anders. Degene die de foto’s maakt, blijft waarschijnlijk bezig.


Vanaf de stadsmuren kan je het eilandje Lokrum zien liggen. Als je wat langer in Dubrovnik verblijft, is een bezoekje aan dit groene eiland zeker een aanrader. Op het eiland zijn geen hotels, winkels of restaurant te vinden dus neem genoeg eten en drinken mee en mis vooral de laatste boot niet.

Er wonen geen mensen op Lokrum. Het eiland is voornamelijk de thuisbasis van een groot aantal pauwen. Verder zijn de botanische tuin, het Benedictijnenklooster (het enige gebouw op Lokrum) en de stranden met de prachtige blauwe zee bijzondere plekken om te bezoeken. Ieder half uur gaat er een boot vanuit de haven in Old Town naar Lokrum.

Het weer in

 
Max temp
Min temp
Vochtigheid