Veertien dingen die je moet weten voordat je naar Iran gaat

Veertien dingen die je moet weten voordat je naar Iran gaat

Iran is een schitterend land met nog veel mooiere mensen. Zo gastvrij, vriendelijk en gracieus. Zelf was ik niet zomaar op Iran gekomen als land om te bezoeken, maar een vriend van me had al eerder verteld over zijn ervaringen in Iran: de bergen, de woestijnen, maar vooral de mensen.

Toen de mogelijkheid voorbij kwam om samen een evenement in Iran te organiseren was ik natuurlijk meteen enthousiast. Die vriend had volkomen gelijk over Iran, want: een schitterend land met geweldige mensen.

Waar moet je eigenlijk op letten als je Iran bezoekt?

Een aantal dingen zijn handig om te weten voordat je die kant opgaat. Deze punten heb ik op een rij gezet. Daarnaast kun je mijn video hierover bekijken. 😃



1. Praat met vreemden op straat
In tegenstelling tot vaak gehoorde adviezen is het in Iran erg leuk en wenselijk om met vreemden op straat te praten. En beter nog: ze spreken jou aan. In Azië gaat dan vaak mijn 'oh-o, ze willen iets verkopen/scammen' alarm af.

In Iran is dat anders. Van de ongeveer 50x dat ik ben aangesproken op straat, kreeg ik slechts twee keer de suggestie om een tapijtwinkel te bezoeken. De rest bleken oprecht geïnteresseerde mensen die benieuwd waren naar waar ik vandaan kwam. Zij wilden mij vooral een warm en gemeend ‘welcome to my country’ geven.

2. Het geld wat je nodig hebt in cash meenemen
Door sancties van westerse landen kun je geen geld opnemen in Iran. Niet via een pin-automaat en ook niet in een bank. Ook kun je in Iran niet met creditcard betalen. Je moet dus al het geld wat je denkt nodig te hebben, meenemen in cash. Het goede nieuws is dat taxi's en eten supergoedkoop zijn. Geld wisselen kon voorheen makkelijk, sinds kort is dat wat lastiger. Dit moet je soms bij meerdere banken proberen. Ook op straat willen sommige mannen graag Euro's voor je wisselen. Het alternatief is om van te voren een Tourist Credit Card te nemen. Daarop kun je geld storten en ongeveer overal mee betalen. Wel zo easy.

3. Prijzen kunnen drie dingen betekenen…
Wat kost dit? Iets wat je als toerist graag wil weten. Officieel worden de prijzen aangegeven in Rial. Maar dat zijn veel nullen. Dus gebruiken de Iraniërs de Toman’, wat één nul minder is. Om 'het nog makkelijker te maken' schrijven ze vaak als prijs iets met '17'. Dat is dan weer x…duizend Toman. Daar moet je dan weer een '0' bijzetten om weer op Rial uit te komen. Het kan daarom handig zijn om met de rekenmachine van de telefoon de prijs in te typen en te laten zien aan de verkoper. Vraag of de prijs in Rial of Toman is, zodat je zeker weet wat het juiste bedrag is.

Mijn vuistregel tijdens het omrekenen: schuif bij de Rial, de komma vijf plaatsen naar links. Dat bedrag verdubbel je en zo kom je ongeveer op het bedrag in Euro's uit. Zo is op moment van schrijven 170.000 Iraanse Rial ongeveer €3,47. Maar dit kan weer snel veranderen...

4. Beleefd zijn en betaal (ook als men zegt dat je niet hoeft te betalen)
Mensen in Iran zijn ongelofelijk beleefd. Het fenomeen 'Ta’arof' is: "Nee, jij gaat voor, nee jij gaat voor, nee jij gaat voor…" Dat gaat best lang door en gebeurt overal: van het innemen van zitplaatsen in de metro tot aan het betalen van de taxi.
Het lijkt zo te werken: iemand die ouder is dan jou, moet je voor laten gaan en een man laat een vrouw voor.
Maar: omdat je toerist bent, willen ze jou graag ook voor laten gaan. Ik heb meerdere keren meegemaakt dat een taxichauffeur uit beleefdheid ging zeggen dat ik niet hoefde te betalen. Dat ging zo'n twee-drie keer heen en weer van: "Tuurlijk betaal ik wel" en dan zei hij altijd graag ja op de betaling. Bovendien: de taxi kost niks, gedraag je dus niet als een Nederlander en betaal. 🙂

5. Check vlak van te voren, alles verandert zomaar
Alles wat ik nu schrijf, kan morgen in Iran weer anders gaan. De regering van Iran kan snel van gedachten wisselen. Ook politieke beslissingen in andere landen kunnen (door boycots en handelsafspraken) veel effect hebben op Iran. Een vriend van mij is in de afgelopen twee jaar vier keer naar Iran gegaan en het proces om een visa te krijgen is nooit hetzelfde geweest. Datzelfde geldt voor het gebruik van internet. Check dus alles voordat je vertrekt.

6. Regel internet VPN en 4G data sim
In Iran worden websites geblokkeerd. Nu kun je bijvoorbeeld geen YouTube, of Facebook gebruiken. Op dit moment werken WhatsApp en Instagram nog wel, maar dat kan morgen opeens anders zijn. Bijna alle Iraniërs hebben daarom een VPN op de telefoon en laptop zodat ze gebruik kunnen maken van internet. Als ervaren reiziger die vaak schimmige wifi netwerken gebruikt heb je natuurlijk allang een VPN (toch?), maar mocht dat niet zo zijn: regel dat voordat je in Iran bent. Ter plekke een VPN regelen is veeeel ingewikkelder.

7. Bezoek een moskee

Het is zeer de moeite waard om een moskee te bezoeken. Je zult verbaasd zijn hoe relaxed het daar binnen is en hoe leuk de mensen zijn.
Wees natuurlijk beleefd en sjouw niet zomaar naar binnen alsof het je recht is als toerist. Blijf dus even buiten staan tot er iemand oogcontact met je maakt en gebaart dat je naar binnen mag. Vrouwen en mannen hebben hun eigen ingang en gedeelte van de moskee. Schoenen doe je uit en leg je in het klaarliggende tasje of of zet je in een vakje. Geniet van de rust en sparkly plafonds.

8. Draag de juiste kleding
Voor vrouwen betekent dat inderdaad: gesluierd gaan en eigenlijk alles bedekken. Mannen dragen geen korte broeken (altijd lange broeken) en eventueel sandelen (hoewel je ter plekke nauwelijks iemand tegenkomt die sandalen draagt).

9. Accepteer een uitnodiging
Uit beleefdheid zullen mensen je uitnodigen voor het eten of dat je op bezoek mag komen. Natuurlijk zeg je dan uit beleefdheid eerst een paar keer: "Nee joh, da’s teveel gedoe, hoeft echt niet" (ta’arof!), maar als ze dit na drie of vier keer nog aanbieden… Dan willen ze waarschijnlijk graag dat je ingaat op hun uitnodiging. Doen!

10. Met politie en officieel uitziende mensen omgaan
Je ziet wel wat uniformen in Iran. Hoef je niet zenuwachtig van te worden, dat zijn in meeste gevallen ook gewoon mensen. Als je een praatje met hen maakt, dan kan het zelfs voorkomen dat regels opeens niet meer lijken te gelden.

11. Handen schudden
Wat doe je met handen schudden? Mannen schudden vaak handen met andere mannen in Iran. Kun je gerust een hand naar uitsteken. Ben je een man en wil je een vrouw begroeten, wacht dan even en kijk wat zij doet. Steekt zij haar hand uit, dan kun je natuurlijk haar hand schudden. Doet ze dat niet, dan steek je geen hand uit. Meestal legt ze haar hand op haar borst en maakt ze een kleine buiging als een universele groet / dankbaarheid; datzelfde kun je terugdoen. Mannen doen dat soms ook.

12. Vrijdag is onze zondag
Dan weet je waarom iets gesloten kan zijn op een vrijdag.

13. Visa on arrival
Als toerist kun je een visa op de luchthaven voor €75 cash kopen. Ook hiervoor geldt: breng voldoende cash mee en wat extra geduld. De afhandeling kan soms een uur duren.

14. Snapp Taxi (zoals Uber)
Een taxi is spotgoedkoop, maar wil je zeker weten dat het ultra goedkoop is, gebruik dan de Snapp Car app. Dit is vergelijkbaar met Uber, maar dan de Iraanse variant. Werkt super.

Tip: neem een luxere taxi, dan is de kans dat je in een benzine stinkauto zit, een stuk kleiner. 😄

Ik hoop dat je Iran gaat bezoeken en ervaart hoe de Iraniërs zijn!

0 reacties bij dit reisverhaal

Plaats als eerste een reactie