Waar Europa eindigt en Azië begint, vind je het sprookjesachtige Istanbul: de meest interessante stad van Turkije. Ankara is weliswaar de hoofdstad, maar Istanbul heeft de meeste kenmerken van een metropool.

De 2600 jaar oude stad ademt de sfeer van 1001 nachten uit. Talloze schitterende historische gebouwen uit het Romeinse, Byzantijnse en Osmaanse keizerrijk herinneren je aan het rijke verleden van Istanbul, dat in vroegere tijden Constantinopel heette. Meer dan honderdtwintig keizers en sultans regeerden vanuit deze stad en lieten hier hun sporen achter.

Istanbul is omgeven door de Zee van Marmara en de rivieren: De Bosporus en De Gouden Hoorn. Door de ligging wordt het mysterieuze karakter van Istanbul extra benadrukt. Het is bijzonder om te zien dat de tijd in Istanbul gedeeltelijk heeft stilgestaan, want de stad kent een mengeling van heden en verleden. Mede door de ligging heeft de stad zowel een Westers als Oosters karakter.

De variatie en de mogelijkheden zijn enorm. Bezoek in ieder geval het Topkapi paleis waar de sultan met zijn harem heeft gewoond, de Aya Sofia (Kerk der Wijsheid) en de Blauwe Moskee.
Het zijn vooral de tegenstellingen die Istanbul zo bijzonder maken. Een theehuis bezoeken op het Hippodromplein, winkelen in een exclusieve modezaak bij Armerkez, wandelen over de bazaar, kunstschatten bewonderen van het Archeologisch museum of een Turkse massage ondergaan...

Istanbul kent vele uitgaansmogelijkheden, met name in de wijken Ortakoy en Taksim. Ook voor eten zit je hier goed. De Turkse keuken is namelijk wereldberoemd. Het is een aanrader om een "lokanta" te bezoeken waar een variëteit aan Turkse gerechten wordt geserveerd. Voor de visliefhebber is de wijk Kumkapi een echte aanrader.

Het openbaar vervoer is goed geregeld. Je kunt gebruik maken van bus, trein, ferry, tram, en metro. Taxi's rijden af en aan en zijn redelijk goedkoop. Het verkeer kan echter nogal hectisch zijn. Vanaf de kade in Esmiönü kun je met de boot verschillende kanten op. Bijvoorbeeld naar de wijk Taksim of naar het Aziatische gedeelte in Uskadar.

Bezienswaardigheden en excursiemogelijkheden vanuit Istanbul:

 • Het Topkapi Paleis met de sfeer van 1001 nacht en vele paviljoens, prachtige tuinen en schatkamers vol kunst
 • De Aya Sofia Moskee: de ‘kerk der goddelijke wijsheid’, met een adembenemende binnenruimte en een enorme koepel
 • De Blauwe Moskee: de enige moskee ter wereld met zes minaretten, bekleed met duizenden blauwe tegeltjes en hét symbool van de stad Istanbul. Zowel bij toeristen als gelovigen erg geliefd.
 • Hippodrome plein, aangelegd in 203 na Christus., tien eeuwen was dit het centrum en symbool van Constantinopel
 • Het Dolmabahce Paleis: tweede en laatste residentie van het Ottomaanse Rijk en in een later stadium van Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije. Een overdadig gedecoreerd paleis met marmer, porselein, goud en kristallen.
 • De Süleymaniye moskee: moskee in het oude stadsdeel vlak bij de Galatabrug, een van de mooiste islamitische heiligdommen
 • Beylerbeyi Paleis: dit in 1865 voltooide paleis ligt aan de Aziatische oever van de Bosporus en diende oorspronkelijk als gasten -en zomerverblijf van de sultans
 • Ondergrondse watercisternen: ondergronds waterreservoir, aangelegd in de zesde eeuw en gelegen in de wijk Sultanahmet, vlak bij de Aya Sofia Moskee.
 • Boottocht over de Bosporus: tussen Europa en Azië, waarbij je twee bijzondere hangbruggen passeert
 • Een bezoek aan een hamam, een Turks bad, is een ware belevenis
 • Prinseneilanden (Adalar): negen eilanden in de Zee van Marmara, bereikbaar met een veerboot vanaf Eminönü (reistijd een uur). Op de Prinseneilanden is geen gemotoriseerd verkeer toegestaan zodat je alleen per koets of wandelend de eilanden kunt verkennen

Het weer in

 
Max temp
Min temp
Vochtigheid