Angkor Wat

Bezienswaardig­heden in Siem Reap

Angkor Wat

Angkor Wat ligt vlak bij Siem Reap en is het grootste religieuze bouwwerk van de wereld. Het Angkor complex is ongeveer zo groot als de provincie Groningen.

Officieel wordt met 'Angkor Wat' de tempel Angkor Wat bedoeld: oorspronkelijk een hindoetempel voor het Khmer-rijk en gewijd aan de oppergod Vishnoe. Uiteindelijk, tijdens de twaalfde eeuw, werd Angkor Wat een boeddhistische tempel. Deze tempel siert zelfs de nationale vlag en is de belangrijkste trekpleister van Cambodja.

Wanneer de zon opkomt of ondergaat, staan vele toeristen in de rij om het machtige Angkor Wat vast te leggen.
Van veraf weet deze tempel indruk te maken. Ook als je dichterbij staat, is Angkor Wat bijzonder: je ontdekt bijzondere tekeningen en details die je eigenlijk niet voor mogelijk houdt. Onvoorstelbaar hoe deze tempel is gebouwd.

Tegenwoordig wordt met 'Angkor Wat' het hele Angkor complex bedoeld: een gebied met tientallen tempels. Iets buiten dit gebied kun je een toegangskaart kopen voor het gehele complex. Je kunt daarbij kiezen voor een kaart die één dag geldig is (37 USD in 2017) of voor meerdere dagen (3 dagen voor 62 USD en 7 dagen voor 72 USD, in 2017). Alle tempels zien in één dag is overigens een onmogelijke opgave.


Welke tempels van het Angkor Wat complex mag je niet missen?

Behalve de tempel Angkor Wat, is Ta Phrom een populaire bezienswaardigheid. Bij Ta Phrom is de film Tomb Raider opgenomen: een prachtige groene tempel, overwoekerd door bomen. De toekomst zal moeten uitwijzen of dit zo blijft; Ta Phrom wordt namelijk gerestaureerd.

Het gebied Angkor Thom en de 'Terrace of the Elephants', een hoge muur, zijn eveneens aanraders. Daar vind je de Suor Prat Tower en de tempel Baphuon. Baphuon kun je beklimmen: een spannende onderneming, maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht.Ook de Bayon tempel (bij Angkor Thom) zou iedereen moeten bezoeken. Deze tempel staat bekend om de vele gezichten: erg bijzonder om te zien.

Tips voor een bezoek aan Angkor Wat


Om Angkor Wat te bekijken, kun je een excursie boeken of een tuk tuk regelen voor een dag. Wanneer je dat laatste doet, blijft de tuk tuk chauffeur wachten tot je een tempel hebt bekeken en word je naar de volgende bezienswaardigheid gebracht op het complex. Het voordeel is dat je zelf kunt bepalen welke tempels je bezoekt. Let op: alle tuk tuks lijken op elkaar. Bedenk hoe de jouwe eruit ziet en hoe je 'jouw' tuk tuk chauffeur kunt herkennen. Op de parkeerplaatsen bij de tempels staan namelijk ontzettend veel chauffeurs te wachten. Ook handig: vraag om een telefoonnummer, zodat je contact kunt opnemen als je de chauffeur niet terug kunt vinden.

Angkor Wat ligt op zo'n 6 kilometer afstand van Siem Reap. In plaats van met de tuk tuk, zou je dus zelf naar Angkor Wat kunnen fietsen. Toch een kanttekening: de fietstocht naar het tempelcomplex is niet zo heel ver, maar als je je verplaatst tussen de vele tempels leg je alsnog behoorlijk wat kilometers af. Bovendien kan het nogal warm worden in Cambodja. Ga je fietsen, houd hier dan rekening mee. Zorg voor voldoende water en bescherm jezelf tegen de felle zon.

Een tempelcomplex is een religieuze plaats. Zorg daarom voor passende kleding: knieën en schouders bedekt. Als vrouw is het niet beleefd om een monnik aan te raken; wanneer het druk is, moet je dus extra oppassen.

In de omgeving van de tempels zijn vaak kinderen die spullen verkopen. Iets kopen lijkt onschuldig, maar is af te raden. Het kan er namelijk toe leiden dat deze situatie blijft bestaan en dat deze kinderen niet naar school gaan.

Tenslotte: een bezoek aan het complex is een prachtige belevenis. Voor sommige mensen kan die ervaring overweldigend zijn. Wanneer je besluit om meerdere dagen naar Angkor Wat te gaan, dan kan het handig zijn om tussendoor een dag of dagdeel iets anders te doen zodat je daarna weer ontspannen kunt rondkijken bij Angkor Wat.

Ontdekken in Siem Reap

Meer  

Angkor Wat, Siem Reap

Meer Bezienswaardig­heden ontdekken in Cambodja

Meer