In Cambodja zie je bijna geen oudere mensen in het straatbeeld en dat heeft een vreselijke reden. In het jaar 1975 kwam de Rode Khmer aan de macht, onder leiding van Pol Pot die een antikapitalistische staat wilde stichten. Zijn regime duurde ongevier vier jaar, maar had enorme gevolgen: één op de vier Cambodjanen werd vermoord.
Veel mensen kwamen om in de gevangenis Tuol Sleng (S21) in Phnom Penh of op de Killing Fields. In Cambodja zijn meer dan driehonderd Killing Fields; een groot deel daarvan is nog steeds niet te bereiken, omdat er nog steeds landmijnen liggen. Choeung Ek en Tuol Sleng (S21) zijn allebei te bezichtigen.
Choeung Ek was oorspronkelijk een boomgaard, ongeveer 17 kilometer bij Phnom Penh. In dit gebied liggen 129 massagraven. Op deze plek zijn zo'n 20.000 mensen met veel geweld omgebracht: de 'tegenstanders' van het regime. Ook vrouwen en kinderen (zelfs baby's) werden niet ontzien. Het is onvoorstelbaar wat hier is gebeurd.
Op Choeung Ek zijn gidsen aanwezig, maar het is ook mogelijk om een audioguide te gebruiken. Het voordeel van de audioguide is dat je op jouw eigen manier en tempo de indrukken van de Killing Fields kunt verwerken. De inhoud van de audioguide is met veel zorg en aandacht samengesteld en is in veel talen te beluisteren, waaronder het Nederlands.
Als laatste zie je een witte toren (stupa), ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Hier liggen schedels van mensen die om het leven zijn gebracht. Het is aangrijpend om de Killing Fields met eigen ogen te zien. Toch zou iedereen deze plek moeten bezoeken.
Killing Fields (Choeung Ek)
Cambodja is een prachtig land, maar kent een moeilijke geschiedenis. Tijdens het regime van de Rode Khmer zijn vele Cambodjanen omgekomen. Vanuit Phnom Penh heb je de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan Choeung Ek: de Killing Fields (velden des doods).