Bromo vulkaan

Activiteiten in Vakantie Java

Bromo vulkaan

De Bromo is een beroemde vulkaan op Java. Veel toeristen komen hier speciaal voor het spectaculaire uitzicht bij zonsopkomst. Een mooie ervaring, maar er is meer te ontdekken...

Als je vanuit Yogyakarta naar Bali wilt reizen en de trip boekt bij een toeristenbureau, is de kans groot dat je een tussenstop hebt bij de Bromo vulkaan in het nationaal park Tengger Semeru (Oost-Java). Door de prachtige ligging is de Bromo zeer geliefd, ondanks dat het niet de grootste Javaanse vulkaan is (de Ijen vulkaan is hoger). Houd er rekening mee dat je vanuit Yogyakarta minstens tien uur onderweg bent om de Bromo te bereiken. Bij eventuele files kan dat zelfs nog langer duren. Wanneer je vanuit de plaats Surabaya naar de vulkaan reist, is het een aanzienlijk kortere rit.

Met de jeep naar de vulkaan of lopen?

De Bromo vulkaan is 2392 meter hoog en ligt in een bergachtige omgeving. Als toerist verblijf je in de buurt van de vulkaan, wat handig is. De meeste touroperators halen je namelijk al rond half vier 's ochtends op met een jeep.Lopen naar de Bromo vanaf de accommodatie is overigens ook mogelijk. Dat is een stuk goedkoper, je hebt meer vrijheid en je hoeft niet aan te sluiten bij een lange rij van auto's. Een groot nadeel van lopen is dat het moeilijk in te schatten is hoe lang je precies onderweg bent. Als je de zonsopkomst wilt bewonderen, moet je de route bovendien in het donker afleggen.Als je met de jeep gaat, word je eerst naar de berg Penanjakan gebracht. Vanaf deze berg heb je een mooi uitzicht op de Bromo als de zon opkomt. Mits je de goede kant van het uitzichtplatform hebt gekozen... Het is prachtig om de omgeving telkens van kleur te zien verschieten met het verstrijken van de tijd. Tip: er komen ontzettend veel medetoeristen op de Bromo af. De beste kant van het platform, hoeft niet per se die plek te zijn waar iedereen staat. Nog een tip: zorg ervoor dat je warme kleding draagt. 's Ochtends vroeg is het nogal koel.Na de zonsopkomst rijden de jeeps richting de rand van de Bromo. Om bij de krater te komen, kun je een wandelpad naar de top of met een paard naar boven gaan. Mocht je dat laatste willen doen, informeer dan goed naar de prijs. Er zijn ook 'handelaren' die een paardenrit aanbieden als je al een tijdje aan het lopen bent. In dat geval is de kans groot dat je al bijna bij de krater bent en is het naar verhouding een duur ritje.Op de Bromo ben je niet snel uitgekeken.

Eenmaal bij de krater waan je je in een buitenaards landschap waarop je niet snel uitgekeken raakt. De meeste mensen vertrekken daarna weer snel: op naar een nieuw Indonesisch hoogtepunt. Eigenlijk is dat jammer, want de omgeving van Bromo nodigt uit om verder te worden ontdekt. Bovendien: als je vanuit Yogyakarta reist is het al donker als je aankomt bij nationaal park Tengger Semeru. Als je hier een nacht verblijft, krijg je -op de zonsopkomst na- weinig van de omgeving mee. Als het reisschema het toelaat, is het dus aan te bevelen om hier meerdere nachten te blijven.

De Bromo is een actieve vulkaan. Het is raadzaam om de berichtgeving over het gebied goed in de gaten te houden tijdens het plannen van een excursie. Hoe adembenemend de krater van de Bromo ook is, het moet natuurlijk wel veilig blijven om deze van dichtbij te bekijken.

Ontdekken in Java

Meer  

Bromo vulkaan

Meer Activiteiten ontdekken in Java

Meer