Gunung Ijen (Ijen vulkaan)

Activiteiten in Vakantie Java

Gunung Ijen (Ijen vulkaan)

De Ijen vulkaan beklimmen is een ervaring op zich. Deze vulkaan bevat een zeer giftig, maar prachtig blauw meer. Op de plaats waar zwavel wordt gewonnen, kun je in het holst van de nacht 'blue fire' zien: een bijzonder en spannend natuurverschijnsel.

De Ijen vulkaan is bijna 2800 meter hoog en ligt helemaal in het oosten van Java. Vanuit dit gebied is het ongeveer een uur rijden naar de haven (Banyuwangi) voor de boot naar Bali. Gunung Ijen is minder toeristisch dan de Bromo, maar absoluut de moeite waard om te bezoeken. Deze vulkaan beklimmen vereist de nodige lichamelijke inspanning, zeker als je van plan bent om 'blue fire' te zien. Doe dit nooit zonder een gids! Daarnaast moet je er ontzettend vroeg voor opstaan. Of besluiten om niet te gaan slapen, want de kans is groot dat je al om 01:00 's nachts op pad gaat...


De lange weg naar blauw vuur...De zoektocht naar 'blue fire' begint ontzettend vroeg (veel touroperators bieden dan ook de optie om dit gedeelte over te slaan). Dat is logisch, want dit natuurverschijnsel is overdag niet zichtbaar. Blue fire ontstaat doordat er gassen vrijkomen uit de vulkaan. Deze gassen komen in aanraking met zuurstof en gaan hierdoor branden. Vandaar dat je 's nachts een blauwe gloed kunt zien.Om de Ijen vulkaan te beklimmen, heb je in de eerste plaats een gids nodig. Daarnaast wordt dringend geadviseerd om warme kleding aan te trekken en in ieder geval een mondkapje (tegen de zwaveldampen en stof) aan te schaffen bij een nabij gelegen verkooppunt. Sommige touroperators bieden zelfs gasmaskers aan. Daarna gaat er een lange wandeltocht (meerdere uren) van start, waarbij je langs de rand van de vulkaan wordt geleid. Het pad is hier redelijk begaanbaar. Op de terugweg (die via dezelfde route gaat) is bij daglicht goed te zien hoe hoog deze vulkaan eigenlijk is.

Het nut van een gids wordt nog duidelijker als de krater (kawah) is bereikt. Een glad, steil pad vol kiezels leidt naar beneden, richting de plaats waar zwavel wordt gewonnen. Het wordt overigens afgeraden om op deze plek af te dalen, maar 's nachts zijn de 'verboden toegang'-bordjes niet te lezen. Hier zijn dan ook veel toeristen te vinden.Als je besluit om naar beneden te gaan voor 'blue fire' (eigen risico), dan is het van levensbelang om iemand in de buurt te hebben die de weg goed kent. Het pad is praktisch onzichtbaar. Bovendien heb je te maken met ijle lucht en steeds sterker wordende zwaveldampen. Het vergt dan ook veel conditie, doorzettingsvermogen en moed om 'blue fire' te bereiken. Ook moet je hier af en toe ruimte vrijmaken voor de mijnwerkers, omdat zij hier nou eenmaal aan het werk zijn en kilo's zwavel met zich meedragen.Als toerist is het onverantwoord om dichtbij het vuur te komen. Deze foto van 'blue fire' is daarom gemaakt door iemand die zwavel wint bij deze plek. Tijdens een bezoek aan de Ijen vulkaan kom je vele mannen tegen zoals hij. Deze mijnwerkers hebben een zware missie: zij lopen de vulkaan op en af (meerdere keren!), winnen kilo's zwavel en nemen hun volle manden mee op de terugweg.

Zonsopkomst op Gunung IjenOf je nou wel of niet midden in de nacht naar 'blue fire' bent geweest: bovenop de Ijen vulkaan staan is een machtige ervaring. Als het licht wordt, blijkt de omgeving te zijn veranderd in een indrukwekkend maanlandschap. Dat maakt de zware klim ernaartoe meer dan waard. Als de rook optrekt, kun je met een beetje geluk een blauw meer ontdekken. Helaas is dit meer zwaar ongeschikt om erin te zwemmen, omdat het veel te giftig is en het water ontzettend zuur.

Bovenop de vulkaan kan het waaien en is het fris, vandaar dat warme kleding (en/of laagjes kleding) praktisch is. Een mondkapje tegen de zwaveldampen is ook op deze plaats geen overbodige luxe.
De Ijen vulkaan is actief. Houd dus het laatste nieuws in de gaten als je van plan bent om dit gebied te bezoeken.

Ontdekken in Java

Meer  

Gunung Ijen (Ijen vulkaan)

Meer Activiteiten ontdekken in Java

Meer