Verenigde Arabische Emiraten

Een vuistregel voor mannen en vrouwen: zorg ervoor dat je geen blote schouders en/of knieën toont.

Bij de ingang van openbare ruimtes, zoals winkelcentra vind je vaak bordjes met kledingvoorschriften. Toch zijn hier veel Europeanen te herkennen aan hun (te) korte broeken. Dit wordt in Dubai als onfatsoenlijk gezien. Het is bovendien onverstandig om te weinig bedekkende kleding te dragen, in verband met de felle zon.

Te warm kleden hoeft ook weer niet. Het is vooral belangrijk om niet teveel huid te laten zien: draag geen doorschijnende kleding. Slippers komen niet echt voor in het straatbeeld. In luxere hotels kan dit zelfs een reden zijn om te worden geweigerd. Op een strand of bij het zwembad is het dragen van normale (niet sexy) badkleding prima, mits de stof niet doorschijnt. Topless zonnen is een no-go in Dubai.

Als je Dubai bezoekt tijdens de ramadan, zul je ontdekken dat veel eetgelegenheden overdag gesloten zijn. Eten of drinken in het openbaar is dan niet toegestaan. Op de plek waar je verblijft kun je meestal wel overdag eten.

Zoenen in het openbaar is niet toegestaan in Dubai. Kijk ook niet raar op als je in een situatie komt waarin mannen en vrouwen (op een vriendelijke manier) van elkaar worden gescheiden. Als je bijvoorbeeld aanschuift bij een buffet, worden de mannen bediend door een man en de vrouwen worden geholpen door een vrouw. Hierdoor kom je apart van jouw vriend of vriendin in de rij te staan.


Als man moet je extra opletten voordat je in een metro, tram of bus stapt. Er zijn namelijk aparte ruimtes gereserveerd voor vrouwen en kinderen (treinstellen en aparte gedeeltes in bussen).