Verenigde Arabische Emiraten

Behalve een uitgebreid busnetwerk, beschikt Dubai over een efficiënt metrosysteem met veel stations. Reizen met de tram is praktisch, al rijdt deze door een klein deel van de stad. Welke vorm van vervoer je ook kiest, het ziet er altijd modern en netjes uit.

In Dubai reis je met de Nol Card.

Ondanks dat de Nol Card niet zo'n spannend klinkende naam is, biedt deze kaart geweldige mogelijkheden. Deze kaart is te gebruiken in de bus, tram, metro en waterbus. De werking is vergelijkbaar met onze OV-chipkaart: je reist dus op saldo.

De Nol Card is verkrijgbaar op stations en sommige winkels. Er zijn verschillende Nol Cards verkrijgbaar. Welke kaart voor jouw situatie het handigst is, kun je op de officiële website nalezen. Je kunt deze kaart opladen bij kaartautomaten en bij de loketten van diverse metro- en busstations.

Als je Dubai voor de allereerste keer bezoekt, moet je even zoeken naar de bushalte...

De bushaltes zien er anders uit dan wij in Nederland gewend zijn. In plaats van een opvallend bordje aan de kant van de weg, vind je in Dubai donkere cabines met een ronde muur. Deze ruimtes zien er niet per se uit als bushaltes, maar blijken dat wel te zijn. Het grote voordeel van deze constructie? De airconditioning. Hier sta je heerlijk koel te wachten.

Als je bij een metrostation bent, kan het soms lastig zijn om snel de juiste route te bepalen. Dubai biedt voor dit probleem een oplossing. Mensen die geen idee hebben hoe ze verder moeten reizen, kunnen via een groot scherm bij de ingang van het station hun eindbestemming invoeren. Binnen een paar seconden wordt de snelste route bepaald: ontzettend handig.

Houd er rekening mee dat sommige gedeeltes alleen toegankelijk zijn voor vrouwen en kinderen.

In de bus, tram en metro's zijn er plaatsen waar alleen vrouwen of kinderen mogen zitten. Let daarom goed op de aanwijzingen en bordjes als je instapt. Bij de tram en metro zijn er zelfs speciale coupés gereserveerd. Mannen die in zo'n coupé gaan zitten, lopen het risico op een boete.