Bukit Lawang

Anders dan in Medan gelden de islamitische regels hier niet zo streng. Toeristen, maar ook de Indonesische inwoners van Bukit Lawang, lopen hier gewoon in korte broek en hemdjes. Ook een biertje kun je gerust drinken.

Dat is gelijk de charme van Bukit Lawang. Er hangt een heerlijk ontspannen sfeer en iedereen is vrolijk. Wat wil je ook, zo met de jungle aan de overkant van de rivier. Bukit Lawang is een klein plaatsje ten westen van Medan.

Het is vooral geliefd vanwege de prachtige ligging midden in het Gunung Leuser National Park en de meerdaagse hikes om orang- oetans te spotten. Na enkele uren rijden vanaf hoofdstad Medan kom je aan bij een zandweg die licht naar beneden loopt. Niet teveel twijfelen, want wie de weg volgt loopt vanzelf langs de tientallen guesthouses, hostels, barren en restaurants die Bukit Lawang rijk is.Wie écht midden in de jungle wil zitten, loopt zelfs nog een stuk verder – over een steil, smal pad langs de rivier en vervolgens aan een touw over de rivier – naar de ecolodge van Back to Nature. De trekpleister van Bukit Lawang is de groep orang-oetans die hier in de jungle huizen. Vlak voor zonsopkomst steken de meeste hikers met een gids de rivier over, via een -toch wat gammel ogende- houten brug. Het duurt vaak niet lang voor ook de apen wakker worden en zich laten zien. De jungletrek is er een van steile wanden, klauteren over boomwortels, hoge temperaturen en af en toe een fikse regenbui. Een goede conditie is overigens geen overbodige luxe.

Overnachten doe je in de jungle. Wassen doe je in de rivier.
En terugkeren naar Bukit Lawang doe je in een opblaasband over de rivier. ’s Avonds kun je heerlijk napraten in een bar met andere backpackers over wat je allemaal hebt gezien en doorstaan. De kans is groot dat er ook wat Indonesiërs aanschuiven, al dan niet met gitaar en zang.
O, en vraag dan altijd even naar het ‘lied van Bukit Lawang’.

Het weer in

 
Max temp
Min temp
Vochtigheid

Reisverhalen

Meer  
Dag 4 – Orang oetans en rambutans

Dag 4 – Orang oetans en rambutans

Voor dag en dauw lopen we met onze gids – type vlotte Indonesische jongen – de jungle in. Privétourtje, alleen wij tweeën. Het begint al vrij stevig, met een klim omhoog. Maar he, we laten ons niet kennen. De hele dag niet, want het blijkt een vrij stevige trek te zijn. Maar het was het zo ontzettend waard!

Verder lezen  
Dag 3 –  Back to nature in Bukit Lawang

Dag 3 – Back to nature in Bukit Lawang

We laten Medan snel achter ons en verruilen de stadse drukte met de natuur van Bukit Lawang. Hoewel, de stad snel achter ons laten… Medan is gigantisch en het busje doet er uren over voordat we ook de laatste ‘suburbs’ echt uit zijn. Langs lelijke palmolieplantages vervolgen we onze weg.

Verder lezen