Bus, tram of boot?

Openbaar vervoer in Venetië

Bus, tram of boot?

Het plein Piazzale Roma is het eindpunt voor de bussen in de omgeving van Venetië. Je bent dan vlak bij het San Marcoplein. Vanaf deze plek kun je prima lopen naar de meeste bezienswaardigheden.

Boek nu een stedentrip Venetië

Een ticket voor de bus kun je kopen bij de chauffeur, maar het scheelt geld als je zo'n ticket van tevoren bij een tabakswinkel (Tabacchi) koopt.

Er zijn ook trams die naar Piazzale Roma gaan, bijvoorbeeld vanuit de voorstad Mestre. Als je met de tram gaat, houd er dan rekening mee dat je niet bij iedere halte een kaartje kunt kopen. En zelfs niet in de tram zelf. Daarom geldt ook hier: ga van tevoren naar een tabakswinkel om verzekerd te zijn van een tramkaartje. Overigens kunnen tabakswinkels op zondag gesloten zijn! Koop daarom kaartjes voor het openbaar vervoer op tijd. Deze kun je dan gebruiken zodra je de tram neemt.

Het treinstation in Venetië (Venezia Santa Lucia) ligt vlak bij Canal Grande. Dit kanaal bevindt zich op loopafstand van Piazzale Roma. Behalve lopen, kun je gebruik maken van een boot. Als je veel budget hebt, kun je kiezen voor een watertaxi of gondel. Zorg ervoor dat je een officiële watertaxi neemt: deze bevat een gele band met de tekst Comune di Venezia.

Een minder dure keuze is de 'vaporetto': een lijnboot. Je kunt op een boot stappen die bij alle haltes stopt of op een boot die alleen bij de belangrijkste plekken stil staat. Een andere budget-optie is de traghetto: een gondel die wordt ingezet als veerpont. De passagiers moeten blijven staan in een schommelende boot, wat niet echt comfortabel is. Ook duren tochten met de traghetto kort. Het is echter wel goedkoop.

Ontdekken in Venetië

Meer  

Bus, tram of boot?, Venetië