Fort Vredeburg (Museum Benteng Vredeburg)

Musea in Yogyakarta

Fort Vredeburg (Museum Benteng Vredeburg)

Tijdens de kolonisatie hebben de Nederlanders vele sporen achtergelaten in Indonesië. Zo werd er rond 1765 een fort gebouwd door de VOC in het centrum van Yogyakarta: Fort Vredeburg.

Wat kost een vakantie naar Yogyakarta?

Fort Vredeburg (ook wel Fort Rustenburg genoemd) ligt aan de beroemde Jalan Malioboro en was ooit bedoeld om de Nederlandse gouverneur te beschermen. Er werden wachttorens opgericht en een loopgraaf aangelegd die nog steeds te zien is.

Via diorama's ontdek je welke rol de Nederlanders en Japanners hebben gespeeld in de bewogen Indonesische geschiedenis. Hierbij is veel strijd geweest rondom het fort. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen Japanse troepen Fort Vredeburg in. Met het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1945 kwam het complex in handen van het Indonesische leger. In 1948 veroverden de Nederlanders het fort.

Tot de jaren 80 had het fort vooral een militaire functie. Uiteindelijk werd besloten om Fort Vredeburg te veranderen in een Nationaal Museum (Museum Benteng Vredeburg) over de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië. Het fort werd ingrijpend gerestaureerd, waardoor veel oorspronkelijke elementen verloren zijn gegaan. Toch zijn hier nog steeds Nederlandse kenmerken terug te vinden.

Ontdekken in Yogyakarta

Meer  

Fort Vredeburg (Museum Benteng Vredeburg), Yogyakarta

Meer Musea ontdekken in Java

Meer