Hoe krijg je een visum bij aankomst in Shenzhen?

Hoe krijg je een visum bij aankomst in Shenzhen?

Voor China heb je een visum nodig. Wanneer je van Hongkong naar Shenzhen reist, is er een tweede mogelijkheid om China binnen te komen: een visum bij aankomst voor vijf dagen. Je bezoekt dan alleen de stad Shenzhen. Werkt dat echt? Daar kom je pas achter als je het probeert. Bij deze.

Hongkong en Shenzhen liggen vlak bij elkaar, maar zijn twee verschillende werelden. Dat merk je vooral als je van Hongkong naar Shenzhen reist.
Voor Nederlanders is het makkelijk om in Hongkong te komen: je boekt een ticket, krijgt bij aankomst een gratis 'permit' op de luchthaven en je kunt de stad verkennen. Voor Shenzhen is dat een heel ander verhaal: om deze Chinese stad te bezoeken heb je een visum nodig. Voor de gemoedsrust kan het daarom prettig zijn om een visum voor China aan te vragen voordat je op reis gaat. Daarmee heb je ook de mogelijkheid om de rest van China te verkennen en weet je zeker dat alles goed geregeld is.

Wanneer je van Hongkong naar Shenzhen reist kun je, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking komen voor een ander type visum bij de Chinese grens: een visum bij aankomst. Dit visum is verkrijgbaar bij de grensovergang Lo Wu, heeft een duur van maximaal vijf dagen en geldt alleen voor de stad Shenzhen. Het is dus niet toegestaan om met dit visum naar een ander deel van China te reizen.

Een 'visa on arrival' aanvragen voor Shenzhen: hoe gaat dat in zijn werk?

Vanuit Hongkong reis je met de metro naar Lo Wu: vanaf dat punt loop je naar de grensovergang. Je kunt maar één richting op: Hongkong uit (volg de bordjes met 'Foreigner'). In de duty-free zone is een trap die naar het visumkantoor leidt (zie ook de foto's in deze link). Hier doe je de aanvraag voor het visum bij aankomst.

Bij het visumkantoor ligt een aanvraagformulier die je moet invullen. Vervolgens trek je een nummer, geeft het aanvraagformulier af, je betaalt en wacht. In het paspoort wordt het visum voor Shenzhen geplakt. Daarmee ga je naar de balies van de Chinese Immigratiedienst en daarna ben je officieel in China! Met de metro kun je Shenzhen verder verkennen.

Handige tips bij de aanvraag van het visum voor Shenzhen aan de grens

  • Er zijn meerdere grensovergangen tussen Hongkong en Shenzhen, maar het visum bij aankomst is bij de grensovergang Lo Wu aan te vragen (in Shenzhen heet dit punt Luohu).
  • Het kan even zoeken zijn om het visumkantoor te vinden. Wij zagen de verwijzingsbordjes over het hoofd en waren al door de dutyfree zone. Geen paniek: in de ruimte waar de Chinese Immigratiedienst is, kun je ook een trap naar boven nemen. Als je zicht hebt op de balies van de Immigratiedienst, draai je dan even om en tadaa: daar is de trap die naar het visumkantoor leidt.
  • Houd er rekening mee dat de procedure en regels rondom een visum bij aankomst kunnen veranderen. Garanties zijn er dus niet.
  • Zorg altijd voor een back-up plan: wat doe je als de aanvraag bij de grens wordt geweigerd? In dat geval moet je weer terug naar Hongkong (zorg er dus voor dat je op een makkelijke manier terug kunt reizen, voor het geval dat).
  • Een te nieuw paspoort kan een probleem vormen bij de aanvraag. Het is daarom aan te raden om ook het oude paspoort mee te nemen; daar kan naar gevraagd worden.
  • Bij de aanvraag moet je verblijfsgegevens invullen. Het is daarom praktisch om van tevoren de accommodatie in Shenzhen te boeken zodat je de juiste gegevens kunt doorgeven. Check ook de annuleringsvoorwaarden, voor het geval je niet over de grens kunt.
  • Neem voldoende geld mee (in maart 2018 kostte een visum on arrival 168 RMB/ ongeveer € 22 per persoon, het was toen ook mogelijk om te betalen met een Visa-creditcard).
  • Bij onze aanvraag (maart 2018) bleek het niet nodig, maar het is mogelijk dat er om een pasfoto wordt gevraagd. In de omgeving van het visumkantoor kun je deze laten maken.
  • De procedure neemt (wacht)tijd in beslag, zelf hebben wij ongeveer een uur bij het visumkantoor gezeten. Het was toen vrij druk. Verder kan er een lange rij staan bij de balie van de Immigratiedienst; met die rij krijgt iedereen te maken (dus ook de mensen met een regulier visum voor China).

Waarom kiezen wij voor een visum bij aankomst in Shenzhen?

René en ik hebben deze hele gang van zaken getest tijdens onze reis naar Hongkong en de Filipijnen (maart 2018). Vanuit Hongkong willen we namelijk een vriend bezoeken in Shenzhen. Maar... Twee weken voor vertrek lijkt mij aan de late kant om een visum voor China aan te vragen. Met alle reisvoorbereidingen in zicht (lees: nog niks geregeld), geen Chinese ambassade om de hoek, het feit dat we ook nog heel veel werk moeten afronden voor de vakantie en de mogelijkheid dat we onze paspoorten moeten opsturen om de procedure in gang te zetten, raak ik lichtelijk in paniek.

Ik vraag hulp aan Google en lees over de mogelijkheid om een visum bij aankomst aan te vragen. Daarvoor hoeven we niks te regelen van tevoren; klinkt dus goed. Bovendien is het onze bedoeling om alleen Shenzhen te bekijken, de rest van China bezoeken we graag een andere keer.

Een beetje risicovol voelt het wel. Naar het Chinese Shenzhen reizen zonder Chinees visum.

Een paar weken later is het zover: we reizen met de metro naar Lo Wu, richting het grensgebied tussen Hongkong en Shenzhen. We hebben nog een hele reis door Azië voor de boeg, maar dit vind ik het spannendst: lukt het om in Shenzhen te komen? Het zou natuurlijk erg jammer zijn om onze vriend mis te lopen in deze stad. Een beetje zenuwachtig beginnen we dan ook aan de onderneming. Vanuit Lo Wu volgen we de bordjes en we zijn in no time uit Hongkong.
We bevinden ons in een soort van niemandsland: niet in Hongkong en niet in China. We worden geacht aan te sluiten bij de balies van de Chinese Immigratiedienst.
Waar is toch dat visumkantoor waar we naartoe moeten? Ik kijk vertwijfeld rond. Heeft mijn Google dan toch ongelijk over de procedure? Ik kan het niet opzoeken, want Google werkt niet in China. Ik voel me een beetje dom; als de zoveelste toerist die niet lijkt te weten hoe de regels werken.

Achter me ontdek ik een trap. Bij deze trap hangt een minuscuul bord met een verwijzing naar 'office'. Dan herinner ik mij de informatie die ik op het internet heb gelezen. O ja, het visumkantoor is bij een trap! Die trap hebben ze goed verstopt…

De trap leidt inderdaad naar het visumkantoor. Er zijn vier loketten. Een loket om de aanvraag te doen, een loket om te betalen, een loket om het visum op te halen en de reden van het vierde loket ontgaat mij.

We trekken een nummer, vullen het aanvraagformulier in, betalen en wachten. Afgezien dat het een tijd duurt, verloopt de aanvraag verrassend soepel. Het lukt zelfs om te betalen met de Visakaart en het wachten wordt beloond. Hoera: het visum voor Shenzhen wordt in ons paspoort geplakt.

Daarna gaan we terug naar de Immigratiedienst en wachten tot iemand een streep door ons verse visum trekt met een balpen: hét bewijs dat we China ingaan. De streep staat voor een 'single-entry'. Daarna moet onze bagage nog door een scanner en kunnen we eindelijk naar buiten. Buiten in China! Een fantastisch moment.

Is een visum bij aankomst voor herhaling vatbaar? Ja en nee.

Ja, omdat de procedure in Shenzhen is meegevallen, deze manier veel goedkoper is dan een visum voor China en je van tevoren veel minder papierwerk hoeft in te vullen. Nee, omdat het aan de Chinese grens extra tijd kost, het met dit visum niet mogelijk is om de rest van China te bezoeken en je niet altijd de garantie hebt dat je daadwerkelijk de grens over kunt.

Wil je op safe spelen, dan is een regulier visum voor China de beste oplossing. Op die manier weet je van tevoren dat het visum in orde is en kun je zorgeloos door China reizen.

0 reacties bij dit reisverhaal

Plaats als eerste een reactie