Shenzhen

De miljoenenstad Shenzhen ligt aan de grens bij Hongkong en is belangrijk voor de economie in China: hier komt alle Chinese elektronica vandaan. Shenzhen is druk, maar gemoedelijk en je krijgt een uniek inkijkje in het moderne China.

Reis door het hart van China

Hoogbouw, winkelcentra vol elektronica, Chinezen die grote postpakketten naar de rest van de wereld verschepen… In Shenzhen kijk je je ogen uit. De stad groeit hard, maar komt niet chaotisch over.

Shenzhen is een fijne kennismaking met China.

Als je voor de eerste keer naar China gaat is Shenzhen een rustig begin: het is een enorme Aziatische stad met westerse trekjes. Hierdoor is het bijzonder om door Shenzhen te lopen; vooral in het Futian District waar je hoogbouw, moderne architectuur en vele winkels aantreft.

Je zou bijna vergeten dat Shenzhen ooit een bescheiden dorp was. Tegenwoordig maakt de oorspronkelijke bebouwing steeds meer ruimte voor nieuwbouw en grootse projecten.

Meer groen vind je in het Shenzhen Lianhuashan Park, bekend van het enorme beeld van Deng Xiaoping. Deng Xiaoping was een Chinees staatsman. Op vrije dagen kom je in het Lianhuashan Park veel gezinnen tegen. Het park is een populaire plek om te vliegeren. Ook laten sommige Chinezen hier hun zangkunsten horen.

Andere bezienswaardigheden in Shenzhen zijn: Splendid China Folk Village met miniaturen van belangrijke Chinese gebouwen, de foodmarkets – zoals de Dong Men Pedestrian Street waar je ook kunt shoppen – en het Shenzhen Museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van deze stad.

Een bezoek aan de historische oude stad is aan te raden. Ook hier gaan de ontwikkelingen razendsnel en blijft het de vraag hoeveel je van alle geschiedenis nog terug blijft zien. In de omgeving van dit stadsdeel wordt namelijk aan een nieuwe toren gebouwd en deze moet het hoogste gebouw ter wereld, Burj Khalifa in Dubai, gaan overtreffen.

Het openbaar vervoer in Shenzhen is goedkoop en efficiënt.

Met de metro is het makkelijk om Shenzhen te verkennen. De stops worden zowel in het Chinees als in het Engels aangegeven. Het is zelfs mogelijk om met de metro vanuit Hongkong naar Shenzhen te reizen. Houd er wel rekening mee dat je voor China – en dus ook voor Shenzhen – een visum nodig hebt.

Onder bepaalde voorwaarden en bij de juiste grensovergang kun je voor Shenzhen een 'Visum bij aankomst' aanvragen als je vanuit Hongkong reist, maar houd er rekening mee dat de regels snel kunnen veranderen. Het kan daarom prettiger zijn om voor de reis een visum voor China aan te vragen, dan weet je zeker dat alles goed geregeld is.De meeste inwoners van Shenzhen spreken geen Engels en de gemiddelde Europeaan spreekt geen Chinees.
En o ja: Google Translate is onbruikbaar (want geblokkeerd) in China. Gelukkig zijn er allerlei vertaal apps te gebruiken, zoals Baidu, hierbij kun je een Engelse zin laten uitspreken in het Chinees. Een vertaal app werkt over het algemeen prima. Wanneer je rustig blijft en de tijd neemt om dingen duidelijk te maken, komt het allemaal goed. Over het algemeen zijn de inwoners van Shenzhen geduldig en vriendelijk; ze doen hun best om je verder te helpen.

Hoewel Shenzhen niet te vergelijken is met de rest van China, is dit een unieke bestemming voor een stedentrip in het hart van het moderne Azië. In Shenzhen kun je prima een paar dagen doorbrengen.

Verblijftip: Maker Hotel

Het Maker Hotel staat in Shenzhen bekend onder een Chinese naam, namelijk Quchuang Hotel. Dat kan verwarrend zijn, maar als je eenmaal de locatie weet, is het eenvoudig te vinden. Als je uitstapt bij de metrohalte Huaqiang Rd., zie je een knalgeel gebouwencomplex aan de overkant van een drukke straat. Daar moet je zijn. Er is een voetgangerstunnel om veilig aan de overkant te komen.

Het Maker Hotel heeft een mooie ligging in de moderne en levendige wijk Futian en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Hier slaap je fijn en rustig. In de omgeving van het Maker Hotel zijn fijne koffietentjes en restaurants te vinden. Zelfs de Pizzahut is dichtbij.

Het weer in

 
Max temp
Min temp
Vochtigheid

Reisverhalen

Meer