Een groot contrast tussen vroeger en nu

Een groot contrast tussen vroeger en nu

Met al die miljoenen inwoners is het moeilijk voor te stellen dat Shenzhen ooit een klein dorp was. Vandaag komen we meer te weten over de geschiedenis van deze immense stad.

De wijk Futian waar René en ik verblijven, staat bekend om de grootse gebouwen. Gelukkig kent Shenzhen ook groene gebieden. Met ons drieën – onze vriend uit Groningen gaat gezellig mee – gaan wij naar het Lianhuashan Park. Hier is een standbeeld te bezichtigen van staatsman Deng Xiaoping, bovenop een heuvel. Samen met vele anderen kijken wij uit over de gebouwen van Shenzhen.

Vlakbij het beeld maakt een man tekeningen met een groot penseel dat hij telkens in een emmer water doopt. Het resultaat ziet er kunstig uit, maar doordat alles opdroogt zijn de tekens tijdelijk zichtbaar. Dit fenomeen wordt dishu genoemd en wordt sinds de jaren negentig dagelijks uitgevoerd in Chinese parken.

We wandelen een tijd door de groene omgeving. Een grote hoeveelheid vliegers kleurt de lucht. Het geluk wil ook nog dat er van alles in bloei staat. Verderop in het park staat een vrouw te zingen. Het is begrijpelijk dat iedereen op deze plek wil relaxen.


Later op de middag bevinden we ons weer tussen de hoge gebouwen. We bezoeken het Shenzhen Museum. Dit grote museum gaat, de naam verklapt het al, over de geschiedenis van Shenzhen: van vissersdorp naar de metropool van nu. In relatief korte tijd zijn er veel ontwikkelingen geweest. Dat is bijna onvoorstelbaar: zo groot als deze stad is geworden.

Aan niks is te merken dat Shenzhen ooit een dorp was. Ik zie mezelf nog dwalen tussen al die gebouwen met elektronica toen we net aankwamen. Ik denk aan al die mensen die bezig zijn om grote pakketten in te laden om naar de rest van de wereld te sturen. In die paar dagen hebben we slechts een klein stukje van Shenzhen gezien.


Alle ontwikkelingen in deze stad maken mij nieuwsgierig: hoe zou de rest van China eigenlijk zijn? Daar moeten we later achter zien te komen. Het visum dat we hebben bemachtigd gaat niet verder dan de grens van Shenzhen. Precies voldoende om onze Groningse vriend te kunnen ontmoeten en om een glimp op te vangen van China.

Het is een unieke ervaring om in Shenzhen te mogen zijn, maar of ik alle dingen begrijp die ik heb meegemaakt? Dat betwijfel ik. René en ik komen graag een keer terug.

0 reacties bij dit reisverhaal

Plaats als eerste een reactie

REISROUTE