Casaroro Falls

Excursies in Dumaguete

Casaroro Falls

De Casaroro Falls vind je in het zuiden van het Filipijnse eiland Negros, bij de plaats Valencia. De natuur heeft er eigenhandig voor gezorgd dat het een uitdaging is om de Casaroro Falls te bereiken. Deze waterval is ongerept en niet toeristisch.

De plaats Valencia is vanuit Dumaguete goed te bereiken met het openbaar vervoer. Hoewel er ook bussen vanuit Dumaguete vertrekken, kun je ervoor kiezen om deze route met een jeepney (een omgebouwde legerjeep) af te leggen: het vervoer van de locals en een bijzondere ervaring om mee te maken. Wanneer je aankomt in Valencia, staan de tricycle-chauffeurs al op je te wachten.

Wat opvalt, is dat de tricycles in Valencia een degelijke indruk maken: zij zijn dan ook een stuk zwaarder uitgerust dan elders in de Filipijnen. De motoren beschikken over meer vermogen en dat heeft een belangrijke reden.

Om bij de Casaroro Falls te komen, moet je steile hellingen en smalle paadjes trotseren.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Kawasan Falls op Cebu die eenvoudig te bereiken zijn, vergt het wat moeite om de Casaroro Falls te kunnen bewonderen. Het is namelijk al een behoorlijke uitdaging om in de buurt van de Casaroro Falls te komen. Met een standaardmotor gaat het niet lukken om het pad naar boven – waar de watervallen zich bevinden – te volgen. Voor een gemiddeld voertuig is dit teveel gevraagd.

Je ziet dan ook weinig verkeer richting de waterval gaan. Vandaar dat de tricycles in Valencia meer power hebben: met volle kracht ga je naar boven. Onderweg geniet je van spectaculaire vergezichten. Mensen met hoogtevrees moeten tijdens die rit maar even de andere kant opkijken.

Aangekomen bij de ingang van de watervallen, moet je de meest gunstige 'route' afleggen. Er is alleen een steile trap naar beneden en vervolgens baan je je een weg door een grote hoeveelheid rotsen. Hier en daar staan wat pijlen op de rotsen geschreven, maar echt overzichtelijk is het niet. Een gids is daarom sterk aan te raden, aangezien je ook nog door riviertjes moet waden, scherpe stenen tegenkomt (tip: draag waterschoenen) en je makkelijk uit kunt glijden. Voor het jaar 2011 was het trouwens veel makkelijker om bij de Casaroro Falls te komen en was er een pad aanwezig.

Ooit waren deze watervallen goed bereikbaar, maar nu niet meer.

In 2011 raasde een tyfoon over Valencia, waardoor de toegang naar de Casaroro Falls werd verwoest. Als je klautert over de stenen, zie je restanten van het originele pad en de oorspronkelijke bebouwing. De watervallen zelf zijn gelukkig ongedeerd gebleven. Hierdoor is het een flinke hike om bij de watervallen te komen, maar de beloning is groot: de aanblik van de Casaroro Falls is geweldig en je hoeft dit prachtige schouwspel maar met een handjevol medetoeristen te delen.

Hoewel de terugweg pittig is – als allerlaatste uitdaging moet je de steile trap naar boven beklimmen – is het een machtige ervaring om dichtbij de Casaroro Falls te zijn. Deze waterval is één van de grote verrassingen van Negros.

Ontdekken in Dumaguete

Meer  

Casaroro Falls, Dumaguete

Meer Excursies ontdekken in Negros

Meer