Het is niet helemaal duidelijk of het originele kruis in de kapel hangt. Er wordt beweerd dat de resten van het oude kruis zich ín het houten kruis moeten bevinden. Anderen zeggen dat het originele kruis niet meer aanwezig is. Er gaan ook verhalen dat er telkens stukjes van het oorspronkelijke kruis zijn afgehaald door enthousiaste toeristen of door Filipino's die het kruis als een magisch object zagen...
Het enige wat we zeker weten is dat de Portugees Fernão de Magalhães (Ferdinand Magellaan) in 1521 de opdracht gaf om een kruis op te richten. Hij was ontdekkingsreiziger en werkte samen met de Spanjaarden.
Interessant zijn de muur- en plafondschilderingen in de kapel. Door de lichte kleuren en tafereeltjes zien deze afbeeldingen er gemoedelijk uit. Alsof alle gebeurtenissen uit de Filipijnse geschiedenis zich volledig in harmonie afspeelden. Wat uiteraard niet het geval was. Zo liep het met Magalhães niet bepaald vredig af.
Stamhoofd Lapu-Lapu liet zich namelijk niet bekeren tot het katholicisme en ging de strijd aan met Magalhães en zijn mannen. Hierbij werd Magalhães geraakt door een speer en gedood. Lapu-Lapu werd beschouwd als een held en op Cebu is van hem een standbeeld opgericht. De Spanjaarden keerden rond 1565 terug en wisten in de jaren daarna een steeds groter deel van de Filipijnen te koloniseren. Dat verklaart ook waarom zoveel Filipino's (ongeveer 83%) het rooms-katholieke geloof aanhangen.
Magellan's Cross (Kruis van Magalhães)
In Cebu City, in een kapel, vind je een enorm houten kruis. Op deze plaats bekeerden de eerste Filipino's zich tot het christendom. Dat ging niet zonder slag of stoot.