Vakantie Reizen Filipijnen

De meeste Filipino's zijn katholiek en dat betekent dat de periode rondom Pasen ontzettend belangrijk is: hier wordt een hele week voor uitgetrokken en het is boeiend om de festiviteiten mee te maken. De start van Holy Week, in het Nederlands Goede Week, begint op Palmzondag: de week voor Pasen. Holy Week eindigt op Eerste Paasdag. Sommige Filipijnse gelovigen laten zich zelfs op Goede Vrijdag geselen of kruisigen. Voor de meeste Filipino's staat deze week vooral in het teken van processies, bezinning en... vakantie vieren.
Doordat de Filipino's vrij zijn tijdens Holy Week gaan ze er massaal op uit, wat veel drukte veroorzaakt op de wegen, stranden en bij bezienswaardigheden.
Verwacht tijdens Holy Week dus (nog) meer verkeer op de openbare weg. Daarnaast kunnen de prijzen van tickets en accommodaties opeens veel hoger uitpakken dan wat je gewend bent in de Filipijnen.

Het kan voorkomen dat populaire Filipijnse bestemmingen tijdens Holy Week massaal worden bezocht. Een mooi strand kan zomaar onbereikbaar zijn, omdat het veel te vol is en/of dat hiervoor opeens een exorbitante toegangsprijs geldt. Het is dus handig om tijdens die week uit te wijken naar een rustige plek.

Een ander aandachtspunt is dat allerlei openbare gelegenheden gesloten kunnen zijn, zoals banken, restaurants en winkels.

Pin op tijd

Pinnen is lang niet altijd mogelijk: pinautomaten kunnen gesloten zijn of zijn al leeggehaald door enthousiaste Filipino's die massaal hun vakantiegeld opnemen. Het is dus raadzaam om extra geld te pinnen voordat de Holy Week begint.

Nog een favoriete activiteit van de Filipino's tijdens Holy Week: online hotels boeken. Hierdoor vind je minder beschikbare aanbod op boekingssites.
Het vinden van een betaalbare slaapplaats kan tijdens Holy Week een uitdaging zijn.
Gelukkig zijn hier meerdere oplossingen voor. Je kunt ervoor kiezen om vroeg te boeken, waardoor je de massa voor bent. Een andere mogelijkheid is het boeken van een accommodatie met eigen strand; dan ben je in ieder geval verzekerd van een mooie plek aan zee en heb je (als het goed is) minder drukte om je heen.

Maak gebruik van andermans annulering

Als je niet zo van plannen houdt, dan is het handig om te weten dat veel Filipino's goed zijn in annuleren. Er is dus een reële kans dat bepaalde hotels, hostels of resorts op het laatste moment toch nog boekbaar zijn. Wat ook voorkomt, is dat je op een boekingssite slechts voor één nacht kunt reserveren, omdat de andere kamers vol zitten. Vaak blijkt het ter plekke nog mogelijk om één of meerdere nachten bij te boeken, omdat er toch nog annuleringen zijn.

Holy Week is een speciale periode waarin je een uniek stukje Filipijnse cultuur meekrijgt. Hoewel je extra flexibel moet zijn in sommige situaties, is het een bijzondere ervaring om deze week mee te maken.