Vakantie Reizen Filipijnen

Zwemmen met walvishaaien in Oslob

Deze waarschuwing is nogal hypocriet, aangezien de tipgever zelf met walvishaaien gezwommen heeft... Toegegeven: het zijn machtige dieren en het is waanzinnig om hen van dichtbij te beleven.

Het probleem is dat je niet de enige toerist bent met dit plan. Er gaan dus dagelijks vele bootjes het water op. Aangezien de walvishaaien worden bijgevoerd, trekken ze niet verder naar andere wateren. Naast dat ze worden belemmerd in hun natuurlijke gedrag, krijgen ze verkeerd voedsel binnen en kunnen ze gewond raken door de boten.

Het duikcentrum van Bohol legt dit hier uit (let op: geen fijne foto's). Bij de plaats Donsol – februari tot en met mei schijnen de beste maanden te zijn – worden de walvishaaien niet bijgevoerd, waardoor de omstandigheden wat beter zijn dan in Oslob.

Walvishaaien worden ook weleens gespot bij Palawan, het zuiden van Leyte, Bohol en in de wateren bij Moalboal op het eiland Cebu, maar dan moet je net op het juiste tijdstip aanwezig zijn en veel geluk hebben. Toch is deze manier van ontmoeten een stuk duurzamer.

Geld geven aan bedelende kinderen

Het is vreselijk lastig om niets te geven als je een kind op straat ziet zitten met vieze kleding en grote, smekende ogen. Als je ook nog met een zachte stem wordt aangesproken: "Please sir/ ma'am?", dan wil je het liefst alles geven wat je hebt. Toch help je daar het kind niet mee.

Helaas komt het vaak voor dat kinderen moeten bedelen voor anderen. In het gunstigste geval doen ze dit voor hun familie, maar het komt ook voor dat deze kinderen zijn geronseld door criminele organisaties. Als je geld geeft, voel je je op korte termijn wellicht minder schuldig. Op langere termijn houd je de oneerlijke situatie in stand.

In dit artikel kun je meer lezen. Blijf menselijk in dit soort situaties, maar geef geen geld.