Verken de Margaret River wijnregio

Verken de Margaret River wijnregio

Vanaf Yallingup rijd je echt naar het zuiden, letterlijk van kaap tot kaap. Na Yallingup begint ook de Margaret River wijnregio, die zo’n honderddertig wijnmakerijen kent.Deze wijnen zijn wereldbekend en zijn zo goed vanwege het klimaat, dat beïnvloed wordt door de zee: sterker in welke andere regio dan ook in Australië. Het lijkt op het klimaat in Bordeaux. De weg voert vanaf nu een paar kilometer landinwaarts, maar dat betekent niet dat de uitzichten minder mooi worden.

Zelf werkte ik een maand in Margaret River. Om het tweedejaars working holiday visum binnen te halen, plukte ik in maart 2014 de rode druiven voor grote en nietszeggende wineries. Een paar daarvan waren: Cape Mentelle, Voyager Estate en Glenmore Wine. We knipten de trossen meestal tussen vier of vijf uur ’s ochtends tot twaalf uur ’s middags: dat was het beste klimaat.

We reden dan in groepen naar de vineyard en werden per gevulde bucket betaald. Een mooie ervaring. We moesten een emmer van tien liter vullen met trossen druiven. Hoeveel je per emmer kreeg, hing af van de moeilijkheidsgraad van het knippen. Sommige druiven hingen erg tussen de bladeren, sommige wijngaarden hadden een dubbele rij druiven boven elkaar, soms zaten er slechte druiven tussen, soms waren de druiven verdroogd of aangevreten door vogels of kangoeroes en soms moesten we onder netten knippen. Goed onthouden: de rode wijnen van 2014.
Bij elke winery mag je gratis wijn proeven. Uiteraard verwachten ze dan dat je wat koopt nadien.
Als je dat niet wilt of het je geen verstandig idee lijkt om beschonken achter het stuur naar de volgende wijnmakerij te rijden, boek je één van de wijn-tours vanuit Margaret River. Dan reis je per bus met zo’n dertig personen langs een stuk of zes wineries. Je krijgt per keer een stuk of vier wijnen – wit, rood, sparkling en dessertwijn – te proeven. Je betaalt voor zo’n tour ongeveer honderd dollar.

Een absolute aanrader is de Margaret River Chocolate Company in de regio. Daarvoor moet je ongeveer drie kilometer van de Caves Road afwijken. Dat geldt ook voor Margaret River zelf. Het dorp ligt aan de Bussel Highway. Vergeet daarbij het dorpje Cowaramup niet te bezoeken. Dit dorpje is omgedoopt tot Cow-town. Er staan overal koeienbeelden. Het heeft leuke zitjes en er is een goede snoepwinkel te vinden.

Stop onderweg vooral bij veel wijnmakerijen en galerijen. Aan te raden wineries zijn: Evans & Tate, Ashbrook Estate, Cape Mentelle en Voyager Estate. Vooral de laatste is alleen al de moeite waard vanwege de mooi aangelegde tuin. Een goed etablissement in de plaats Margaret River is Settlers.

0 reacties bij dit reisverhaal

Plaats als eerste een reactie