"Non capisco!"

"Non capisco!"

Italianen snappen er werkelijk helemaal niks van in Zuid-Italië, waarom zou je in vredesnaam met een enorm grote rugtas van plek naar plek reizen? Liften in ons land, dat is veel te gevaarlijk, en we tillen graag die grote tas van je, want die heb je vast al veel te lang op je rug.

Streek: Zuid-Italië
Regio: Puglia


Aan de Adriatische kust in Zuid-Oost Italië, in de hak van de laars, vind je een oud stukje Italië wat nauwelijks is aangetast door het massatoerisme: de regio Puglia. Deze streek wordt ook wel Apulië genoemd. Dit ongerepte gebied met woeste kliffen, witte stadjes en de azuurblauwe zee, is een verademing en een verrassende vakantie/backpack bestemming.

"Mi casa es tu casa"


Ter hoogte van Rome splitst Italië zich op in twee verschillende manieren van leven. Boven Rome vind je vooral de westerse cultuur. Onder Rome kom je veel typische Italianen tegen. "La mia casa è la tua casa," is Italiaans, maar meestal zeggen deze Italianen in het Spaans: "Mi casa es tu casa". Dit betekent: "Mijn huis is jouw huis" en daarmee kun je direct de Zuid-Italiaanse bevolking beschrijven.

De gastvrije Italianen zijn altijd in voor een goede bak koffie, maar probeer ook eens een caffe con latte di mandorla: een koude kleine koffie met amandelsmaak. Deze koffie wordt vaak gedronken in de streek Puglia.Ga je met de auto door Puglia, rij dan zeker het witte stadje Turi niet voorbij. Helaas is dit plekje moeilijker te bereiken met het openbaar vervoer.

Bari

Van Amsterdam vlieg je in 2,5 uur naar Bari: een belangrijke havenplaats aan de Adriatische kust en tevens de hoofdplaats van de regio Puglia. Met buslijn 16 kun je voor €1,50 van het vliegveld naar het station van Bari reizen, wat midden in het centrum ligt.

Vanaf het station van Bari is het mogelijk om zowel het binnenland als de kust van Puglia af te reizen. Let op: Bari heeft twee treinorganisaties en dus ook twee stationshallen.
Vraag dus altijd even na welke trein richting het binnenland gaat en welke naar de kust vertrekt. In Bari zelf vind je een oud historisch centrum met kerken en winkelstraatjes zoals we deze kennen van Italië.

Highlights

Monopoli

In ongeveer dertig minuten reis je van Bari met de trein naar Monopoli, wat een echte aanrader is! Wij verbleven in Francesca Guesthouse, dat dicht bij het strand ligt, maar iets verder van het centrum en twintig minuten lopen van het station.

De eigenaar van het Francesca Guesthouse is een hele aardige man, die je graag ophaalt van het station. Tevens kun je gratis gebruikmaken van de fietsen bij het Guesthouse. Op dertig minuten fietsen vind je Capitolo.

Capitolo
In Capitolo vind je kleine ruïnes in het water waar je mooi tussendoor kan snorkelen. Vergeet je waterschoenen niet, want die heb je wel nodig om het water in te lopen. Daarnaast kun je hier heerlijk uit de wind op een beschut plekje genieten van de zon. Trek daarnaast je goede wandelschoenen aan en wandel over de rotsachtige kliffen langs de azuurblauwe zee.

Lecce

Vanuit Monopoli reizen wij door naar Brindisi, naar mijn smaak een industriële stad met weinig charmes. Vanuit Brindisi gaan wij naar Lecce.

Lecce is een echte studentenstad, maar ligt niet aan zee. Bezoek Lecce vooral in het weekend, wanneer de stad bruist door de optredende muzikanten, hippe festivalletjes, barretjes en bijzondere restaurantjes.

Otranto

Vanuit het bruisende Lecce ga ik naar het betoverende witte kustplaatsje Otranto. Als je bij de vier torens van de vestigingsmuur naar binnen gaat, kom je in het oude centrum van Otranto.

Meteen ben ik het eens met de woorden van de Italiaanse schrijver en journalist Roberto Cotroneo: "Dove gli anni non passano e tuttu sembra compenetrarsi". Oftewel: "Waar de tijd heeft stilgestaan en het heden en verleden samensmelten."

Otranto staat bekend om de zeer bijzondere mozaïekvloer in de Romaanse Kathedraal, uit de twaalfde eeuw. Zeker een bezoekje waard dus!

Santa Maria di LeucaHet allerlaagste punt van de hak van Italië is Santa Maria di Leuca. Een plaats waar je wordt omringd door de azuurblauwe kleur van de Adriatische kust.

Bezoek de vuurtoren van 48 meter hoog die 102 meter boven zeeniveau uitstijgt. Deze vuurtoren is zeer belangrijk voor heel Italie. Huur een boot met kapitein. Geniet van de schitterende grotten en rotsen liggend in het water.

Matera

Gallipoli

Gallipoli is een oude havenstad, waar tegenwoordig vooral veel vissers zitten; met een leuk oud centrum en gelegen op een eilandje in de Middellandse Zee. Het historische centrum wordt met een brug uit de zestiende eeuw met het vasteland verbonden.

Het oude centrum is een wirwar aan witgekalkte straatjes die scherp afsteken tegen de blauwe zee. De zee is bijna vanuit elk punt van het centrum te zien.

Tijdens het zomerseizoen is dit de plek voor Italiaanse studenten die genieten van hun welverdiende vakantie met enorm veel zomerfeesten. Vanaf oktober trekken de studenten weer terug naar Lecce. Gallipoli is dan nog steeds een levendige stad, maar rustiger.

Ik verblijf in B&B Ghàha, wat zeker een aanrader is. Vriendelijk personeel, mooie kamers, dakterras met uitzicht over de hele stad en goed ontbijt.

Gallipoli was mijn laatste bestemming voordat ik de regio Puglia achter mij laat en verder reis naar Matera, Napoli en Rome.

0 reacties bij dit reisverhaal

Plaats als eerste een reactie