Je komt aan in Azië. Wat nu?

Vliegtickets naar Azië blijken vaak verrassend betaalbaar. Een ticket naar het verre oosten is dan ook snel geboekt. Maar wat doe je als je met een verse jetlag uit het vliegtuig stapt en in de tropische hitte op zoek moet naar een hotel? Lees onze tips.

Geland in Azië: hoe ga je verder?

Nadat je bent aangekomen, kun je ervoor kiezen om alle activiteiten en tours zelf te organiseren: de mogelijkheden lijken eindeloos. Toch kan het handig zijn om (een deel van) het regelwerk te laten doen door een ervaren reisorganisatie.

Laat je inspireren door de mooiste bouwstenen en rondreizen.Of je Vietnam, Maleisië, Thailand, Indonesië of een andere prachtige Aziatische bestemming bezoekt: de aankomst is altijd even wennen. Je hebt dan al een lange reis achter de rug, de temperatuur is meestal anders en jouw biologische klok mist een aantal uur door het tijdsverschil met Nederland.

Hoewel je misschien niet kunt wachten om alle hoogtepunten te ontdekken, is het verstandig om het de eerste dagen rustig aan te doen.

Belangrijk: gun jezelf de tijd om te wennen.

Zeker als je voor de eerste keer in Azië bent, kunnen de eerste indrukken heftig zijn. Een stad als Bangkok kun je dan ervaren als een snelkookpan: vol drukte, hitte en prikkels. Dat kan voor sommige mensen een reden zijn om Aziatische steden links te laten liggen en dat is jammer. Vaak blijkt zo'n stad namelijk erg tof als je zelf weer wat relaxter bent geworden.
Hoe kun je nou rustig de tijd nemen als je op een vreemde luchthaven staat en tientallen taxi-chauffeurs om jouw aandacht vragen?
Handig is om van tevoren een hotel te boeken. Sommige accommodaties bieden (tegen een toeslag) vervoer aan vanaf de luchthaven. Dan word je opgehaald, wel zo prettig.

Kies voor een startpakket.

Een andere mogelijkheid is een startpakket boeken. Vooral tijdens de eerste dagen kan dit ontzettend fijn zijn. De Nederlandse reisorganisatie AsiaDirect biedt bijvoorbeeld dit startpakket voor Bangkok aan: hiermee heb je het vervoer vanaf de luchthaven geregeld en de eerste twee overnachtingen.

Op een laagdrempelige manier maak je vervolgens kennis met de meest kleurrijke buurten van de stad. Ook handig bij dit pakket: je kunt in Bangkok terecht bij Nederlandse en Belgische medewerkers. Zo kun je op een makkelijke manier de rest van de reis uitstippelen.

Wanneer is een bouwsteen een goed plan?

Wat ga je verder doen in Azië? In dit werelddeel lijken de mogelijkheden eindeloos en per land is er ontzettend veel te zien. Waar moet je beginnen? De meeste tours en overnachtingen zijn ter plekke te regelen. Wanneer je het regelwerk liever laat doen door een betrouwbare organisatie, kun je besluiten om een bouwsteen te nemen.

Er wordt dan een reis of excursie uitgestippeld, waarbij rekening wordt gehouden met jouw wensen en reisschema. AsiaDirect, Riksja Travel en Tenzing Travel bieden bouwstenen en rondreizen (zonder internationale vlucht) aan. Hierdoor kun je zorgeloos genieten van de vakantie en heb je toch vrijheid in het reisprogramma.

Wij hebben hieronder de mooiste bouwstenen en rondreizen door Azië op een rij gezet.

Vietnam

Deze individuele rondreis (20 dagen) is perfect voor mensen die meer willen zien dan alleen de highlights van Vietnam. Je bezoekt ook die andere plekjes, weg van de menigte en drukte. Ontmoet locals, ontdek het landschap en de cultuur. Deze reis is volledig op maat aan te passen.

Maleisië

Voor de eerste keer in Azië? Of behoefte aan een kalme start? Met dit 5-daagse pakket (eventueel te verlengen met 2 dagen) kun je Maleisië op een rustige manier verkennen. Je bezoekt sowieso hoofdstad Kuala Lumpur en de jungle van Taman Negara. Ook kun je ervoor kiezen om de Cameron Highlands (zie deze foto) hieraan toe te voegen: een prachtig gebied vol theeplantages.

Thailand

Met deze 3-daagse bouwsteen reis je door de jungle van Khao Sok (Zuid-Thailand). Je slaapt in een eigen boomhut en maakt een boottocht over het prachtige Raja Prabha meer.

Indonesië

Maak een 11-daagse rondreis van Jakarta naar Bali. Ontdek vulkanen, kratermeren, tempelcomplexen, spectaculaire natuurgebieden en paradijselijke stranden.

Nepal

Een driedaagse fietstour vanuit Kathmandu. Ga de sportieve uitdaging aan tussen groene valleien, lokale dorpen en met de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya op de achtergrond.

Cambodja

In zes dagen tijd maak je kennis met Siem Reap en Phnom Penh. Hoogtepunten zijn: Angkor Wat, het prachtige Thonglé Sap meer en het Koninklijk Paleis. Ook kun je een bezoek brengen aan Tual Sleng (S21) en de Killing Fields waar je meer komt te weten over de ingrijpende geschiedenis van Cambodja. Deze reis is te combineren met een bezoek aan Thailand, Laos of Vietnam.

Sri Lanka

Korte rondreis (6 dagen), ideaal als je in korte tijd het culturele Sri Lanka wilt beleven. Via een prachtige route ontdek je Colombo, Kandy en Nuwara Eliya. Kandy staat bekend als het culturele en spirituele centrum van Sri Lanka. Je bezoekt prachtige watervallen, het strand en de locatie waar 'Bridge on the River Kwai' is gefilmd.

Japan

Individuele reis, 15 dagen langs de 'Golden Route' van Japan. Je krijgt de mogelijkheid om Tokyo, Nagasaki en Kyoto te bezoeken. Een treinreis waarbij je natuurwonderen en de Japanse cultuur ontdekt. De accommodaties zijn geregeld en je hebt vrijheid in het reisprogramma.