Ha Long Bay

Excursies in Hanoi

Ha Long Bay

Als je in Vietnam bent, dan is een bezoek aan Ha Long Bay een must. Deze imposante baai bevat maar liefst 1969 eilandjes, gevormd door kalksteen. Het is een prachtige ervaring om langs deze eilanden te varen en je te laten verwonderen door de natuur en de stilte.

Als je niet in Ha Long Bay bent geweest, dan heb je Vietnam ook niet bezocht.

Ha Long Bay is groot; ongeveer vijftienhonderd vierkante kilometer. Die ruimte is ook nodig, want de baai wordt ontzettend veel bezocht. Volgens de Vietnamezen moet je als buitenlandse toerist absoluut naar Ha Long Bay. Sla je deze bestemming over, dan ben je volgens hen niet in Vietnam geweest.
Trek gerust een paar dagen uit om langs Ha Long Bay te varen. Het zicht op al die honderden eilanden, is op zichzelf al spectaculair. Zeker bij zonsondergang.
Iedere rotsformatie heeft zijn unieke vorm en grootte. Op sommige eilanden leven apen. Op een afgebakend gedeelte is het mogelijk om met een kano dichter bij de kalkstenen eilanden te komen. Via een opening in de rotsen vaar je in een lagune; een indrukwekkende ervaring om zo dicht bij de natuur te zijn.

Voor een uitzicht over de baai, ga je naar Tito Mountain. Vanuit dit hoge standpunt zie je de structuur van Ha Long Bay en de vele eilanden. Behalve eilanden, bevat Ha Long Bay grotten met grote stalactieten en stalagmieten. Bij enkele eilanden zijn er dorpen gebouwd op het water: 'floating villages' genoemd. Vanuit deze dorpen varen vissers af en aan. In het zeewater leven vele soorten vissen en weekdieren.

Natuurlijk is het fijn om een duik te nemen in het heldere water van Ha Long Bay. Een kanttekening hierbij is dat het water lang niet overal schoon is. Het gebied heeft te kampen met vervuiling en industrie. Een andere ontwikkeling is dat de stad Ha Long Bay sterk wordt uitgebreid, wat goed te zien is als je de baai binnenvaart. Daarnaast komen er nogal veel toeristen op Ha Long Bay af, waardoor de baai dagelijks een grote hoeveelheid boten moet verwerken.

Met de juiste tour kun je massa-toerisme tegengaan.

Als je van plan bent om naar Ha Long Bay te gaan, let dan goed op tijdens het boeken van een tour. De kwaliteit van alle aanbieders loopt nogal uiteen. Er is een kans dat je op drukke (party)boten terechtkomt en dat je vooral andere boten hebt als uitzicht in plaats van die prachtige eilanden. Het komt daarnaast voor dat toeristen ter plekke veel moeten bijbetalen, omdat boottochtjes, excursies en overnachtingen toch niet bij de prijs inbegrepen blijken te zijn.

Gelukkig zijn er ook kwalitatief goede tourbureaus te vinden die een eerlijk prijsbeleid voeren en er alles aan doen om hun gasten aan een mooie vakantie-ervaring te helpen. Zo maakt reisorganisatie Vega Travel gebruik van een eigen, comfortabele boot die ook nog eens op plaatsen mag varen waar de meeste aanbieders niet mogen komen. Hierdoor wordt de tour een stuk relaxter en mooier.

Ontdekken in Hanoi

Meer  

Ha Long Bay, Hanoi

Meer Excursies ontdekken in Vietnam

Meer