Dag 20 – Middag en avond: spicy chicken

Dag 20 – Middag en avond: spicy chicken

Het is tijd om mijn kookskills wat verder te ontwikkelen, heb ik besloten. En waar kan dat beter dan op Bali. Ik vraag bij Chonos Hotel Lovina na waar we terecht kunnen. Ze dragen een bekende aan die kookworkshops geeft (uiteraard, iedereen hier heeft een vriend die je kan helpen…)

Rond een uurtje of twee ’s middags staat kok Hadi met zijn scooter voor het hotel. Ja, we mogen allebei achterop.
Nu weten we dat dat in Indonesië inderdaad kan – hier passen hele gezinnen op een scooter – maar met onze Hollandse billen weten we het nog niet zo zeker. Maar vooruit, daar gaan we. Op naar de markt.

Bij een kleine markt stappen we weer af. Wat willen we gaan maken, vraagt Hadi. Nou, dragen we aan: saté van kip, een spicy groentegerecht van bijvoorbeeld kousenband en een curry. Tempeh wil ik ook wel leren bereiden.

Met Hadi lopen we over de markt. Toch wat anders dan we in Nederland gewend zijn. Helemaal als we aankomen bij het stalletje waar we de kip gaan halen.

De koppen vliegen er in het rond. En de vliegen ook. Ik vertrouw maar op mijn sterke maag vanavond.
Voor een paar specerijen gaan we nog langs een andere markt. Daarna vertrekken we naar Hadi’s huis. Voor Indonesische begrippen een mooi huis. Er is een grote kamer voor het hele gezin en een aparte slaapkamer. In de keuken gaan we aan de slag met de bereidingen.



Geduldig laat Hadi ons zien hoe we de specerijen moeten mengen met de ingrediënten. Van de kip maken we niet alleen saté, maar ook kipgehakt waarvan we kleine, spicy balletjes draaien. Het is zo ontzettend bijzonder om te zien hoeveel kruiden en pepers en citroengras en gember en weetikveelwat er in de boemboes gaan die de gerechten uiteindelijk hun rijke smaak geven. Het is echt een feest voor je neus.

Tussen het koken door maken we ook kennis met Hadi’s gezin. We spreken zijn vrouw die sieraden maakt en praten een paar woordjes Engels met zijn kinderen. Ik vind het erg leuk om behalve te koken, ook nog weer een stukje van het dagelijkse leven in Indonesië te beleven.

Aan het einde van de avond staat er een waar koningsmaal op de tafel staan. Omdat het zoveel is, nodigen we nog een vriend uit die mee-eet. We krijgen de handgeschreven recepten mee, voor thuis. Aan het einde van de avond gaan we met het gezin op de foto. Wat een prachtige dag.

0 reacties bij dit reisverhaal

Plaats als eerste een reactie

REISROUTE