Romeins Forum (Forum Romanum)

Bezienswaardig­heden in Rome

Romeins Forum (Forum Romanum)

Als je voor het Colosseum staat, dan ben je ook in de buurt van een andere grote bezienswaardigheid: het Forum Romanum, een handelsplaats uit het Romeinse rijk. Maar liefst duizend jaar was dit dé plek waar alle belangrijke dingen gebeurden.

Wil je ook naar Rome? Boek nu!

Van alle paleizen, beelden, tempels en andere bouwwerken zie je helaas alleen de overblijfselen. Toch blijft het indrukwekkend om een kijkje te nemen bij Forum Romanum. Op cultureel en politiek gebied gebeurde hier vroeger veel. Er werden spelen en triomftochten gehouden, basilica's (gebouwen voor handel en rechtspraak in de Romeinse oudheid) opgericht, verkiezingen gehouden en belangrijke beslissingen genomen.

Het Forum ligt bij de Palatinoheuvel (de Palatijn). Rond de achtste eeuw voor Christus was dit een moerassig gebied waar een aantal nederzettingen stonden: de basis voor de latere stad Rome. In de zevende eeuw voor Christus, werd er een kanaal aangelegd, de Cloaca Maxima. Deze werd gebruikt als riool. Doordat het gebied niet meer drassig was, werd het forum een prominentere plek. Hier werd volop gebouwd en triomfbogen opgericht; bedoeld om de overwinningen van de keizers te herdenken. Zo werd de Boog van Septimus Severus gebouwd in het jaar 203 na Christus. Nog ouder is de Boog van Titus (81 na Christus).

Een antiek weiland

Tot de Middeleeuwen zijn veel gebouwen uit de Romeinse tijd goed bewaard gebleven. Daarna verdween de interesse voor de Klassieke oudheid, waardoor het Forum Romanum steeds meer in verval kwam. Bovendien veroorzaakte een aardbeving in het jaar 847 grote schade aan het gebied. Schatgravers plunderden complete gebouwen tijdens de Renaissance. Van dit historische gebied, bleef slechts een weiland over, waar de koeien mochten grazen tussen de laatste antieke overblijfselen...Van grazen naar graven

Rond 1800 werd Forum Romanum herontdekt door Franse onderzoekers. De Italiaanse archeoloog Giacomo Boni deed vanaf 1898 een aantal belangrijke vondsten. De gerichte opgravingen zorgden ervoor dat Forum Romanum inmiddels weer een toegankelijke plaats is geworden. Ondanks dat je niet meer de gebouwen in volle glorie kunt zien, is het nog steeds mogelijk om een voorstelling te maken van het leven in het Romeinse Rijk.

Als je van plan bent om naar het Colosseum én Forum Romanum te gaan, is het handig om bij de bij de Palatijn een combi-ticket te halen. Met dat ticket kun je bij het Colosseum en Forum Romanum meteen naar de ingang lopen, zonder dat je in de rij hoeft te staan. Dat scheelt tijd!Ontdekken in Rome

Meer  

Romeins Forum (Forum Romanum), Rome

Meer Bezienswaardig­heden ontdekken in Italië

Meer