Dag 24, ochtend: het aangrijpende verhaal van Cambodja

Dag 24, ochtend: het aangrijpende verhaal van Cambodja

Vandaag krijgen wij een gitzwarte bladzijde te zien in de geschiedenis van Cambodja. We bezoeken de Killing Fields en de voormalige gevangenis Tuol Sleng (S21).

Afgelopen dagen heb ik honderden foto's gemaakt. Vandaag was het er slechts één.

Ik sta bij een klein meertje, samen met een kameleon, na te denken over de verhalen die ik zojuist heb gehoord. De audioguidespeler laat mij een muziekstuk horen van Him Sophy, droevig en hoopvol tegelijkertijd, een herinnering aan de duisternis.

De omgeving is mooi en vredig. Als ik de vlinders voorbij zie vliegen kan ik me nauwelijks voorstellen welk drama zich midden jaren zeventig voltrok hier in Cambodja op deze plek. Ik kijk naar een massagraf. De audioguidespeler vertelt dat tijdens het bewind van de dictator Pol Pot en de Rode Khmer meer dan een miljoen mensen werden vermoord van de eigen bevolking. De audioguidespeler vertelt hoe mensen werden gedood. De audioguidespeler vertelt wat overlevenden hebben meegemaakt.

Ik probeer me voor te stellen hoe het is voor de Cambodjanen die nog steeds met deze recente geschiedenis worden geconfronteerd. De audioguidespeler leidt me verder rond over The Killing Fields.

0 reacties bij dit reisverhaal

Plaats als eerste een reactie

REISROUTE