Dag 32, Een groot contrast met Zuidoost-Azië

Dag 32, Een groot contrast met Zuidoost-Azië

Opnieuw een hete dag in Abu Dhabi. Er is van alles te doen in deze stad, maar waar begin je? Bij het ontbijt natuurlijk.

Superfijn, zo'n ontbijtbuffet in ons hotel. Blijkbaar kun je ook heerlijk slapen in de ontbijtzaal: dat is namelijk wat de mensen naast ons doen. Misschien hebben ze een lange vlucht gehad.

We willen een excursie gaan plannen, in ieder geval naar de Sheikh Zayed Moskee. Normaal gesproken nemen we de tijd om alle mogelijkheden uit te zoeken, maar die tijd hebben we niet echt: we hebben nog twee volle dagen te besteden. Op naar de receptie voor meer informatie. Het is mogelijk om allerlei groepstours boeken, maar dan bezoek je vooral de winkelcentra en kom je maar kort bij de Sheikh Zayed Moskee. Zo'n bliksembezoek lijkt ons een beetje zonde.

De portier van het hotel denkt mee. Hij kent wel iemand die ons morgen wil rondrijden, zodat we een privétour krijgen. Zelf een taxi regelen zou een stuk goedkoper zijn geweest - in de VAE rijden veel taxi's rond die verrassend betaalbaar zijn - maar op deze manier krijgen we wel alle hoogtepunten van Abu Dhabi te zien.

Voor vandaag gaan we zelf maar even naar een winkelcentrum. We pakken een taxi naar Marine Mall. Niet omdat we zo nodig willen shoppen, maar vooral omdat hier een uitzichtpunt is. Eerst maar even een kijkje nemen op de begane grond waar een aantal ontzettend dure auto's staan.
Om het geheel nog wat meer op te leuken, zijn er ook nog mammoet-skeletten neergezet.
Bijzondere combinatie dus. Wij nemen de lift naar boven.

Het uitzicht is 'gratis': de voorwaarde is wel dat je een verplichte lunch neemt. Nou ja, het bestellen van nacho's en fruitshakes is natuurlijk geen straf. We blijven hier een tijdje zitten.

Vlak bij de mall is een reuzenrad en daar gaan we ook in, voor nog meer uitzicht. Tot onze verrassing zien we dat Abu Dhabi bezig is om een kopie te bouwen van het Atlantis Hotel: het origineel staat in Dubai waar we twee jaar geleden zijn geweest. Het is vreemd om te zien: net als in Dubai wordt ook hier van alles gebouwd.

Van buiten en van binnen zien de gebouwen er luxe uit. Toch lijkt Abu Dhabi iets minder sprankelend te zijn; wat 'dorpser' dan Dubai. Er zijn minder mensen op straat - ook niet echt aan te raden in verband met de hitte - en het openbare leven lijkt zich vooral binnen af te spelen; daar waar de airconditioning is.

Niet alleen het contrast met Dubai is groot. Abu Dhabi is ook totaal anders dan Thailand, Vietnam en Cambodja, waar het leven zich voor een groot deel buiten afspeelt. Hoewel het hier prettig is dat je gewoon op straat kan lopen zonder grote kans dat een brommer je aanrijdt of dat je in de viezigheid staat, missen we die chaos eigenlijk wel een beetje. En natuurlijk het lekkere Aziatische eten bij een kraampje op straat.

's Avonds eten we in een Indiaas restaurant, wat op zich een goede tussenoplossing is. Het eten is authentiek. De setting is bijzonder: het lijkt van de buitenkant op een fastfoodrestaurant, maar de keuken is verrassend goed en veelzijdig. Heerlijk eten en -zoals dat gaat in de Emiraten- veel teveel. De bordjes komen niet allemaal leeg.

0 reacties bij dit reisverhaal

Plaats als eerste een reactie

REISROUTE